Welke laptop is geschikt voor programmeren?

Ben je een programmeur of moet je programmeren voor je opleiding en ben je opzoek naar een nieuwe laptop dan vraag je je vast af. Welke laptop is geschikt voor programmeren? In deze post zullen we je vertellen wat de beste laptops zijn en waar je op moet letten.

Naam Prijs
Lenovo ideapad S145-15API 81UT0082MH € 449,-
ASUS ZenBook UX431FA-AM025T € 699,-
Lenovo ThinkPad L390 Yoga € 999,-
Microsoft Surface Pro 7 € 1149,-
Apple MacBook Air € 1595,-
Apple MacBook Pro € 1623,40,-

Videokaart

Zoek je een laptop om te programmeren dan hoef je niet te letten op een videokaart. De enige reden waarom je een goede videokaart zou willen is als je deep learning wilt toepassen. Deep learning is simpel gezegd het onderscheiden van patronen in ongestructureerde data.

Werkgeheugen

Hoe meer werkgeheugen je hebt, hoe meer programma’s je tegelijkertijd kan uitvoeren zonder vertraging te krijgen. De meeste programma’s hebben niet zoveel RAM nodig, maar er zijn wel wat uitzonderingen. Voor een programmeur heb je genoeg aan 8 GB werkgeheugen, wat voor vandaag de dag niet zo heel veel is.

Processor

Oke, maar je vraagt je nu vast af hoe het zit met de processor. Het uitvoeren van programma’s en server is niet heel zwaar werk voor je processor. Sterker nog de meeste servers werken op kleine processoren. Ze worden alleen zwaarder als er veel verkeer naar de server gaat. Dus alleen de wat grotere server heeft een 4 of 16 cores processor echt nodig. Als je programma’s wilt runnen op een van de nieuwere laptops, denk aan maximaal vijf jaar geleden, dan zou die dat wel aan moeten kunnen. De processor die echter wordt aangeraden is een Intel Core i5.

Opslag

Laten we kijken naar opslag. De code zelf neemt weinig opslag in beslag, omdat het alleen maar tekst is. Maak je visuele programma’s dan heb je ook niet zo heel veel opslag. De meeste programmeurs gebruiken systemen waarop ze programmeren zodat ander er ook naar kunnen kijken, denk hierbij aan GitHub. GitHub heeft gratis privé opslagplaatsen, waardoor er eigenlijk geen reden is niet alles hierop te uploaden. Maar wat als je een grootte database hebt. In principe is dit hetzelfde tenzij je afbeeldingen opslaat. Een database neemt niet zoveel geheugen in beslag. Met een database geldt hetzelfde als code. Hoogstwaarschijnlijk zal je op een andere server werken die niet je lokale opslag zal gebruiken.

Moet je kiezen voor een SSD of HDD? Het is beter om te kiezen voor SSD, want het is Flash geheugen wat drie tot vier keer sneller data leest en overschrijft dan HDD. In de meeste laptops zit er SSD. HDD is goedkoper, maar je gaat hiervoor wel snelheid opofferen. 256 GB SSD is voldoende en met 512 GB heb je meer dan genoeg.

Besturingssysteem

De bekendste drie besturingssystemen zijn Windows, Linux en Mac OS. Wil je meer weten over besturingssystemen bekijk dan onze blog hierover. Mac OS is gebruiksvriendelijker dan de andere. De momenten wanneer je voor een Mac moet gaan en niet voor een Windows laptop, is wanneer je iOS apps wilt programmeren en je in Swift wilt of moet programmeren. De meeste mensen gebruiken Xcode wanneer ze iOS apps programmeren. Voor designers is het ook beter om Mac OS te kiezen, want Sketch werkt ook alleen op Mac OS.

Xcode werkt alleen op Mac dus vandaar dat we het aanraden om te kiezen voor een Mac OS, maar het is altijd mogelijk om Windows te downloaden op een Mac OS laptop en om Mac OS op een Windows te zetten. Ga je dit doen dan is het wel wennen. Het grote nadeel van Mac is dat het duur is, dus ben je op een budget dan moet je hier wel over nadenken. Op een Windows laptop kan je wel meer en makkelijker gamen.

Als je een System administrator bent dan is Linux de beste keus voor jou. Er is Kali Linux voor penetratie testen en als je andere dingen wilt doen zoals het opzoeken van bugs.

Beste laptops voor programmeren

Om de vraag, welke laptop is geschikt voor programmeren? te beantwoorden gaan we kijken naar de punten die we hierboven hebben benoemd, naar het budget en de kwaliteit.

Lenovo ideapad S145-15API 81UT0082MH

Lenovo ideapad S145-15API 81UT0082MH - Laptop - 15.6 Inch

De Lenovo ideapad S145-15API 81UT0082MH is de goedkoopste in deze lijst, hij kost € 449,-. De Lenovo ideapad heeft wel de zwakste processor van alle zes laptops die we bespreken. Hij beschikt over een AMD Ryzen 3, 8 GB werkgeheugen en 512 GB SSD opslag. Je kan dus prima je taken uitvoeren die je moet uitvoeren. Het werkgeheugen kan je tot maximaal 12 GB uitbreiden. Deze 15.6 inch laptop weegt 1850 gram.

ASUS ZenBook UX431FA-AM025T

ASUS ZenBook UX431FA-AM025T - Laptop - 14 Inch

De ASUS ZenBook UX431FA-AM025T is een mooie en compacte laptop. Deze laptop beschikt over een Intel Core i5 processor, 8 GB werkgeheugen en 512 GB SSD opslag. Je kan dus gerust zware taken uitvoeren met deze laptop. Hij heeft een beeldscherm van 14 inch en weegt maar 1390 gram, wat hem dus ideaal maakt voor een student of iemand die veel reist. De Asus ZenBook kost € 699,-.

Lenovo ThinkPad L390 Yoga

Lenovo ThinkPad L390 Yoga Zwart Hybride (2-in-1) 33,8 cm (13.3'') 1920 x 1080 Pixels Touchscreen Intel® 8ste generatie Core™ i5 8 GB DDR4-SDRAM 256 GB SSD Windows 10 Pro

De Lenovo ThinkPad L390 Yoga heeft een Intel Core i5 processor, 8 GB aan werkgeheugen en 256 GB aan SSD opslag. Je kan prima zware taken uitvoeren. Het fijne aan deze laptop is dat het werkgeheugen uitbreidbaar is tot en met 32 GB. Als je dus in een later stadium van je opleiding zit of je moet ineens veel zwaardere taken uitvoeren dan kan je deze laptop daarop aanpassen. Verder beschikt het over een 13.3 inch Full HD scherm en weegt hij 1560 gram. De laptop is gemakkelijk mee te nemen naar school of werk. Een 13.3 inch scherm kan voor het gevoel misschien wat te klein zijn voor bepaalde mensen. Je hebt dus wel wat minder werkruimte. De prijs van deze Lenovo Thinkpad is € 999,-.

Microsoft Surface Pro 7

Microsoft Surface Pro 7 (2019) - Core i5 - 256GB - Platinum - 12.3 inch

De Microsoft Surface Pro 7 heeft een Intel Core i5 processor, 8 GB werkgeheugen en 256 GB aan SSD opslag. Dit is een laptop waarvoor je misschien wel veel geld kwijt bent, hij kost namelijk € 1149,-, maar de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt is het wel waard. Deze laptop is compact, licht en snel. Hij heeft een 12.3 inch scherm, wat voor sommige misschien fijn is en voor andere niet. Verder is dit de lichtste laptop in de lijst, hij weegt namelijk maar 776 gram.

Apple MacBook Air

Apple Macbook Air (2018) – 256 GB opslag – 13.3 inch - Grijs

De Apple MacBook Air heeft een Intel Core i5 processor, 8 GB werkgeheugen en 256 GB aan SSD opslag. Ben je iemand die graag iOS apps wilt maken of mooie designs dan is dit wel een goeie laptop en een iets voordeligere koop als we het gaan vergelijken met de MacBook pro. Met een 13.3 inch scherm en een gewicht van 1250 gram is dit een lichte en compacte laptop. Je hebt met deze laptop haarfijn beeld, dankzij de retina-display die 2K (2560 x 1600 pixels) beeldkwaliteit bied. Deze laptop is dus ook ideaal voor als je naast programmeren ook grafische designs wilt maken. Je bent € 1595,- kwijt aan deze laptop.

Apple MacBook Pro

Apple MacBook Pro (2019) MUHP2N/A - 13.3 inch - 256 GB / Spacegrijs

De Apple MacBook Pro heeft net als de andere laptops een Intel Core i5 processor, 8 GB werkgeheugen en 256 GB aan SSD opslag. De prijs van deze laptop is € 1623,40,-. Als je wilt kun je kiezen voor betere specificaties maar dan ben je wel nog meer kwijt. Als je het geld hebt dan is dit zeker een aanrader. De 13.3 inch retina-display biedt 2K beeldkwaliteit. Je kan veel taken op deze laptop uitvoeren. Het enige wat je in principe niet zou kunnen dat is gamen, want daar is de videokaart niet krachtig genoeg voor. Maar wil je graag iOS apps en fantastische designs maken dan is dit zeker een aankoop die je niet zal teleurstellen.

We hopen je een goed antwoord te hebben gegeven op de vraag. Welke laptop is geschikt voor programmeren? Hopelijk weet je dat nu en hebben we de keuze voor je wat vergemakkelijkt.

Nieuwe Account Aanmaken
Herstel Wachtwoord
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0