Wat is het nut van elk onderdeel in een computer

Als je werkt met of opzoekt bent naar een computer of laptop dan heb je hoogstwaarschijnlijk van de termen als RAM, hard drive en processor gehoord. Als je je afvraagt waar de verschillende componenten van de computer voor dienen, maar er nooit naar hebt omgekeken dan is dit het artikel dat je moet lezen.

De kast is een onderdeel van een PC waarin alle componenten in zitten. De accu levert stroom aan de PC of laptop. Het moederbord is als het ware een soort lichaam waarin alle componenten horen. De CPU doet al het rekenwerk. RAM bewaart tijdelijke data. De harde schijf bewaart alles dat je hebt geïnstalleerd. De videokaart laat zien hoe het eruit ziet op de interface. Hieronder zullen we de componenten verder uitleggen.

Kast

Afbeeldingsresultaat voor computer case

Is een grote omhulsel dat alle componenten van de computer bevat. De kasten worden meestal gemaakt van plastic, aluminium of staal. Computer zijn het veiligst als ze van metaal zijn, want dan zijn de onderdelen vrij van elektromagnetische interventies. Dat betekent dat de werking niet wordt beïnvloed door een stoorsignaal.

Accu

Afbeeldingsresultaat voor pc accu

De accu van een PC stop je in een stopcontact die ervoor zorgt dat er stroom wordt vervoerd naar de onderdelen zodat ze blijven werken. Zonder elektriciteit kan de computer niet functioneren. Een laptop heeft een accu die werkt zonder netstroom maar opgeladen kan worden en een lange tijd kan meegaan als je hem hebt opgeladen.

Moederbord

Afbeeldingsresultaat voor moederbord

Het moederbord is een wijde circuit en wordt ook wel systeembord of mainboard genoemd. Simpel gezegd is het een plaat waarop je andere componenten op kunt monteren. Het is een onderdeel dat elektrische signalen stuurt naar de andere onderdelen. Het behoort tot een van de belangrijkste onderdelen, want zonder moederbord kan je nergens de andere componenten plaatsen. Dit waren de drie simpele onderdelen die niet echt veel te maken hebben met data.

Processor

Afbeeldingsresultaat voor processor

De processor wordt ook wel een CPU genoemd, wat staat voor Central Processing Unit. De processor zorgt voor alle uitvoeringen. Verder heeft een processor weinig geheugen om data op te slaan. De processor kan heel snel data lezen en ook super snel berekeningen maken die nodig zijn om je programma’s uit te voeren. Dit is het centrale punt van je computer. Alles dat gebeurt op je computer wordt aangestuurd door de processor.

Harde schijf

Afbeeldingsresultaat voor harde schijf

Een harde schijf of int het Engels harddrive wordt ook wel een hard disk drive (HDD) genoemd. Je harde schijf is waar al je gegevens worden opgeslagen. Als je computer tegen je zegt dat je weinig ruimte hebt, dan komt dat omdat je harde schijf bijna vol is. Alle data van je video’s, foto’s, documenten en software bestanden worden hier opgeslagen. Een harde schijf is goed in het opslaan van data maar kan moeilijk toegang krijgen tot de data. Tegenwoordig zitten in veel laptops een Solid State Drive (SSD). Deze zijn in principe hetzelfde als een HDD maar zijn sneller en stiller, omdat ze geen ronddraai mechanisme hebben als de HDD. Ze zijn ook duurder en hebben dan ook minder ruimte.

RAM

Afbeeldingsresultaat voor werkgeheugen

RAM staat voor Random Acces Memory en wordt ook wel het werkgeheugen of intern geheugen genoemd. RAM kan in tegenstelling tot de harde schijf wel toegang krijgen tot data. RAM bewaart dezelfde gegevens als de harde schijf, maar RAM offert opslagruimte op voor voor directe toegang. In tegenstelling tot je harde schijf die gegevens verstuurt door een dunne kabel, verstuurt RAM gegevens door een soort van lange wand. Denk aan een opslaghuis, als je spullen door een smalle deur moet vervoeren dan wordt het moeilijker om je goederen te vinden en om meer goederen tegelijk door de deur te krijgen. Maar als je een grote wijde deur hebt bijvoorbeeld een garage deur die alles opent dan kan je wel makkelijker toegang krijgen tot meer spullen.

In de harde schijf worden er gegevens opgeslagen die je bezit maar niet direct gebruikt en in je werkgeheugen worden gegevens opgeslagen die je wel gebruikt en waartoe je snel toegang nodig hebt. Als je een programma uitvoert of een project bestand opent dan weet je processor welke gegevens er nodig zijn voor dat programma. Het pakt ze van de harde schijf en zet ze vervolgens in je RAM voor snelle toegankelijkheid. Dit is de redden dat wanneer je een nieuwe level van een game start, die eerst moet gaan laden. Het laadt de gegevens die horen bij die level vanuit je harde schijf en verplaatst ze naar je RAM.

Videokaart

Afbeeldingsresultaat voor videokaart

Een videokaart ofwel een grafische kaart. Je hebt dit nodig als je alle nullen en enen van de berekeningen wilt laten zien als een dynamische 3 dimensionale schermweergave. Vaak wordt de gehele grafische kaart als GPU gezien, maar dat is niet helemaal het geval. De GPU (Graphics Processing Unit) is technisch gezien een component in de grafische kaart, maar de termen zijn uitwisselbaar. In elke grafische kaart zit een GPU. De laatste en een van de meest moeilijke dingen is om beelden weer te geven op het scherm. Het is mogelijk voor je moederbord om dit alleen te doen maar het ziet er niet goed uit en het kan vrij weinig doen. Je videokaart is in essentie een computer op zichzelf. De taak die het moet verrichten is om uit te zoeken welke pixels moeten oplichten, in welke kleur en op welk moment.

Conclusie

Dit zijn de essentiële onderdelen van je PC je hebt ook nog een koeling nodig die er voor zorgt dat je processor niet oververhit raakt. De samenhang van alle componenten wil ik graag aan de hand uitleggen van een voorbeeld. Je hebt vast wel ooit een spel hebt gespeeld waar je in een wereld zit met veel personages, verschillende kijkhoeken en verschillende kleuren. Je processor maakt die omgeving. Het weet waar de dingen zijn door de verwerking van data dat uit je harde schijf is gehaald en verplaatst is naar je RAM. Dus de processor weet al waar alles hoort en het is de videokaart die weet hoe het eruit moet zien op het scherm door de transitie die het maakt van nullen en enen naar een grafische weergaven. Verder zijn er andere componenten die zorgen voor dat je laptop of desktop werkt, maar dit zijn de basis componenten.

Wil je weten wat voor modellen je van deze componenten nodig hebt voor als je een student, grafische ontwerper, gamer, of foto- videobewerker bent. Bekijk dan de artikelen die we daarover hebben geschreven.

Nieuwe Account Aanmaken
Herstel Wachtwoord
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0