Wat is een bestandssysteem?

In deze blog post zullen we antwoord geven op de vraag: wat is een bestandssysteem? En we zullen ook de verschillende soorten bespreken. Maar eerst wil ik een vergelijking geven. Je kent het wel, het moment dat je zomaar je spullen ergens gooit. Stel je eens voor dat je computer zo vergeetachtig zou zijn.

Een bestandssysteem of in het Engels “file system” is een standaard voor het organiseren van gegevens op die je opslaat in een opslagruimte zoals je harde schijf. Er zijn vandaag de dag veel verschillende bestandssystemen. We zullen bespreken welke voor jouw het handigst is.

FAT12, FAT16 en FAT32

Afbeeldingsresultaat voor wat is een bestandsysteem

Bestandssystemen verdelen de totale opslagcapaciteit in de drive in kleinere stukken genaamd clusters en houden de inhoud bij, waar het geplaatst is en waar er vrije ruimte beschikbaar is. De eerste bestandssysteem voor Windows wat FAT wat staat voor File Allocation Table, met drie bekende varianten genaamd FAT12, FAT16 en FAT32. Van deze drie varianten heeft FAT 12 de minste en FAT32 de meeste clusters en ook de grootste schijfgrootte. De bestandsgrootte is de grootte van het bestand dat het systeem aankan en schijfgrootte is de maximale informatie op een harde schijf of andere gegevensdrager.

  Maximale bestandsgrootte Maximale schijfgrootte
FAT12 32MB 32MB
FAT16 4GB 16GB
FAT32 4GB 2TB

FAT32 is de meest gebruikte van de drie, omdat dit systeem gebruikt kan worden in meerdere besturingssystemen. Dit systeem wordt voornamelijk gebruikt voor USB en andere Fash drives zoals geheugenkaarten.

NTFS

Vandaag de dag is NTFS (New Technology File System) de populairste Windows bestandssysteem. Dit systeem werd in 1993 geïntroduceerd als verbetering voor de beperkte grootte van FAT32. De maximale bestandsgrootte is 16 exabytes (EB) dat is 1 miljoen TB. NTFS is ook in staat om veranderingen bij te houden en te monitoren, zodat het kan de gegevens kan herstellen als je apparaat is gecrasht. NTFS kan een bepaalde autoriteit toekennen aan een bestand. Hierdoor kan je het bestand niet bewerken als het een alleen lezen bestand is, dit is niet mogelijk bij FAT32. Verder zijn de bestanden geëncrypt. Je kan Windows alleen installeren als je NTFS hebt. Het nadeel van NFTS is dat het niet compatibel is met oudere versies van Windows. Ze zijn alleen te gebruiken voor Windows, Mac OS en Linux.

exFAT

exFAT ofwel Extended File Allocation Table werd door Microsoft geïntroduceerd in 2006 om USB en andere Flash drives met een grote opslagcapaciteit te optimaliseren, exFAT is alleen niet zo compatibel als FAT32. De maximale bestandsgrootte van exFAT is net als NTFS 16 EB er zit praktisch gezien dus geen limiet op. Dit maakt exFAT de beste format voor geheugenkaarten voor video’s. Door deze eigenschap is exFAT de standaard bestandssysteem voor SDXC geheugenkaarten. exFAT is compatibel voor Windows, Mac OS en voor Linux maar dan moet je extra dingen installeren.

ext2, ext3 en ext4

In 1992 werd ext (Extended File System) gelanceerd door Linux. ext is specifiek gelanceerd voor de Linux besturingssysteem. In 1993 werd ext2 gepubliceerd en was voor vele jaren de standaard systeem voor Linux. In 2001 vond er een verbetering plaats van ext2 naar ext3, die instaat was om veranderingen te monitoren en oudere bestanden op te slaan. Dit zorgt ervoor dat als je bestanden corrupt worden dat je nog een soort backup hebt die je kan resetten. In 2008 werd ext4 gepubliceerd die de modernste versie is voor Linux. ext4 heeft een maximale bestandsgrootte van 16 TB en een maximale schijfgrootte van 1 EB. Windows en Mac OS zijn niet instaat om een van deze bestandssystemen te ondersteunen.

HFS, HFS+ en APFS

HFS ook wel Hierarchical File System werd in 1985 geïntroduceerd door Apple. De maximale bestandsgrootte is 2 GB en de maximale schijfgrootte is 2 TB. In 1998 kreeg HFS een upgrade naar HFS+ ook bekend als Mac OS extended. De maximale bestandsgrootte en schijfruimte is 8EB. In 2017 heeft Apple een nieuwe bestandssysteem geïntroduceerd genaamd APFS dit systeem is geoptimaliseerd voor SSD. Helaas worden deze drie systemen niet ondersteund door besturingssystemen anders dan de Mac OS.

ZFS

Het laatste systeem dat we zullen bespreken is ZFS, dat staat voor Zed File System. Sun Microsystems heeft in 2006 ZFS ontwikkeld, maar sinds 2013 wordt het ontwikkeld door OpenZFS. ZFS is anders dan ander bestandssystemen, omdat ZFS de schijfopslag kan managen. ZFS bied ook bescherming tegen dat verlies of corruptie. ZFS is beschikbaar voor Linux, FreeBSD en TrueOS, in de toekomst zal ZSF misschien ondersteund worden door Windows en Mac OS.

Een besturingssysteem kiezen

Dus welke bestandssysteem moet je nou eigenlijk kiezen. Je kan natuurlijk geen bestandssysteem kiezen die niet ondersteund wordt door je besturingssysteem, wat dus betekent NTFS voor Windows, ext4 voor Linux of HFS+ en PFS voor Mac OS. Voor USB en Flash geheugenkaarten is FAT32 toch wel de beste keus, als je USB of geheugenkaart niet meer opslagruimte heeft dan 32 GB om compatibiliteit te maximaliseren. Heb je een geheugenkaart of USB met meer dan 32 GB dan raad ik exFAT aan. Voor SSD is NTFS is de beste keuze die volledig voor Windows bedoelt is. Ik hoop dat je een duidelijk antwoord heb gegeven op de vraag. Wat is een bestandssysteem? En ik hoop je genoeg informatie te hebben gegeven.

Ben je geïnteresseerd en wil je weten wat een DDoS aanval is bekijk dan onze artikel hierover.

Nieuwe Account Aanmaken
Herstel Wachtwoord
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0