VPN vs Tor

In dit bericht gaan we het hebben over anonimiteit op het web. Met Tor en VPN kan je anoniem surfen op het web, maar welke is nou beter, of zijn ze beide hetzelfde. In dit artikel gaan we het hebben over welke beter is. We zullen Tor met VPN vergelijken en verschillende aspecten bekijken.

Tor werkt beter dan VPN. Het is zo dat Tor wel trager is, omdat je meer hops hebt tussen routers. Het is ook niet altijd mogelijk om met Tor alle websites te bezoeken, want sommige sites weigeren toegang van iemand die op Tor zit. VPN is sneller en gebruiksvriendelijker, maar minder anoniem en het kost geld.

Wat zijn VPN en Tor?

Voordat we ze met elkaar gaan vergelijken moeten we eerst weten wat VPN en Tor zijn. VPN staat voor Virtual Private Network. Wat simpel gezegd netwerk is van een andere server. VPN werd eerst gebruikt door grote bedrijven, zodat ze veilig blijven. Tegenwoordig wordt het door veel meer mensen gebruikt, zodat hun IP adres verborgen blijft en hun gegevens encrypt worden. Maar om te weten hoe deze VPN werkt gaan we eerst kijken naar hoe het internet werkt. Als je een website opzoekt dan typ je hun domeinnaam in. Bijvoorbeeld je zoekt naar onze site https://beste-laptop.com/. De domeinnaam is een benaming die past bij een IP adres. Je IP adres kan je vergelijken met je eigen adres. Het IP adres bestaat alleen uit nummers en aangezien het makkelijker is om namen te onthouden dan nummers vertaalt een server de naam van de site voor ons. Iedereen op het internet heeft een domeinnaam. Dus als je bijvoorbeeld op Chrome een website bezoekt dan stuur je data waaronder je IP adres, vervolgens verstuurt de server dat naar de website. Als je bijvoorbeeld op een open netwerk je bankzaken wilt bekijken dan kan iemand meekijken met jouw gegevens. Een VPN plaatst een extra server en encrypt de informatie. Dus met VPN gaat jouw data naar de server van hun bedrijf en vervolgens van hun server naar de server van de website. Dit zorgt ervoor dat je locatie wordt veranderd.

The onion router ofwel Tor wordt gebruikt ook gebruikt om anoniem door het web te surfen. Als je Tor gebruikt dan gaat zoals bij VPN je gegevens naar een andere server, maar bij Tor zijn er veel meer servers met elkaar verbonden. Bij elke sprong van server naar server, oftewel hop, wordt er een andere laag van encryptie verwijderd. Ze zien dan alleen de IP vanwaar het vandaan komt en waar het naartoe gaat. Bij de exit node is de laatste node waardoor de gegevens gaan en haalt de laatste encryptie weg, zodat je gegevens aankomen naar de bedoelde server.

Anonimiteit

Beide manieren verbergen je ware IP adres en geven je een nieuwe van een andere locatie. Bij een VPN wordt je naar een server geleid die van het VPN bedrijf is of die gehuurd wordt door het bedrijf. Er zijn VPN providers die je de optie geven voor meerdere hops, maar dit is niet altijd zo. Dit heeft niet heel veel nut, want jouw VPN provider werkt als een in- en uitgang. Zij weten je ware IP adres en ze weten welke websites je bezoekt. Als ze het willen dan monitoren ze je zoekgegevens op elk moment. Er zijn veel providers die een je gegevens niet opslaan. Maar als de politie de gegevens nodig heeft van onderzoek dan kunnen ze de gegevens toch krijgen. Veel VPN services zijn betaald en hebben dus bankgegevens die terug te linken zijn naar jou. Je moet als je een VPN gaat kopen je email adres achterlaten, zo kun je getraceerd worden.

Tor gaat standaard door drie servers en elke server is onafhankelijk en wordt willekeurig uitgekozen. Iedereen kan op het Tor netwerk als knooppunt dienen als die dat wilt. Tor is dan ook een opensource browser. Het voordeel is dat geen enkele server weet wat de stappen waren van elke hop. Ze weten alleen wat de vorige en de volgende hops zijn. De willekeurige keuze van deze hops maakt het heel moeilijk voor een persoon om meerdere hops te traceren. Elke keer als je opnieuw een Tor netwerk opent dan wordt er een nieuwe circuit opgezet. Het is wel mogelijk om door andere diensten getraceerd te worden maar dat kost veel tijd en moeite. Voor anonimiteit is Tor beter.

Privacy

Anonimiteit en privacy lijken op elkaar, maar het verschil is dat anonimiteit je identiteit verbergt. Privacy heeft meer te maken met wat het bekijken van iemand zijn activiteiten. Wat je doet met een VPN service is dat je het vertrouwen geeft aan het bedrijf. Maar er zijn VPN bedrijven die gepakt zijn met het verkopen van gegevens aan advertentie bureau’s. Er zijn wel genoeg bedrijven die dat niet doen. Meestal zijn het de VPN services die gratis zijn. Zo kunnen we dus zeggen dat je niet zomaar gratis iets krijgt maar dat het wel wat kost, namelijk data. Het internet is een netwerk van netwerken. Er moeten wel gegevens doorgegeven worden om er gebruik van te kunnen maken. Als je internet service provider in contact komt met je VPN server op een internet exchange point (een plek waar IP adressen worden uitgewisseld) dan kunnen ze zien wat voor websites je bezoekt vanuit de VPN server. Iedereen die verkeer aftapt tussen deze twee punten kan dat.

Tor is gemaakt om circuits binnen hetzelfde netwerk te vermijden. Dit betekent dat wanneer je in Tor pakketten verstuurd, dat er drie onafhankelijke netwerken zijn waardoor het pakket reist. Privacy voordeel ligt dus aan de kant van Tor

Beveiliging

Wat het ding is met encryptie is dat als je een goeie beveiliging wilt dat het dan vanuit beide kanten wordt versleuteld. VPN’s encrypten gegevens op jouw apparaat en decrypten het op hun server. Dat betekent dat als data verstuurt wordt vanuit de server dat het de server van de VPN verlaat zonder encryptie. VPN services voor particulieren zijn meestal net als tunnels die het verkeer verplaatsen naar een andere plek voordat de gegevens het internet op gaan.

Tor doet eigenlijk hetzelfde alleen dan drie keer beter, omdat Tor je gegevens drie keer encrypt bij elk nieuw punt. Als je de exit node verlaat dan gaan je gegevens zonder versleuteling het internet op. Maar Tor is op zichzelf een netwerk en kan onion websites hosten. Deze onion websites zijn onderdeel van de Tor encryptie, dus als je Tor gebruikt om toegang te krijgen tot onion servers dan is je gehele verkeer volledig versleuteld en verborgen van het internet. Dus op het gebied van beveiliging is Tor beter.

Vertrouwen

Als iedereen een punt kan zijn op het Tor netwerk dat betekent dat mensen met een slechte bedoeling kunnen monitoren wat je doet, want zij vormen een punt tussen hops. Maar juist omdat het mogelijk is dat mensen vrijwillig een punt zijn is het vertrouwelijker. Want als maar een paar servers zijn, dan is het makkelijker om iemand te traceren. Als meer mensen Tor gebruiken dan wordt de anonimiteit steeds beter. Als een gebruiker van Tor hoef je niet iedereen te vertrouwen. Gebruikers kunnen het vertrouwen intrekken en pakketten opnieuw versturen. De persoon die de hop verzorgt heeft geen gegevens van jouw nodig. De verzorgers van de punten tussen de hops worden willekeurig gekozen. Tor is een opensource browser en er is geen centrale autoriteit.

Met VPN services gelden de bovengenoemde gegevens niet. Ze zijn namelijk in het bezit van een bedrijf. Zij bepalen welke servers je kan gebruiken. En je moet ze vertrouwen met je gegevens. Tor is dus vertrouwelijker.

Gebruiksvriendelijk

De meeste VPN’s komen met een gebruiksvriendelijke app. Met een makkelijk te gebruiken interface en alles is duidelijk weergegeven. Wat niet gek is, aangezien het gemaakt is door bedrijven die er geld voor vragen.

Tor is niet heel moeilijk te gebruiken, maar je moet wel een beetje leren hoe het werkt. Het is namelijk een andere manier van gebruiken. De makkelijkste manier om Tor te gebruiken is met een Tor browser. Dit is alleen nuttig als je wilt browsen. En je moet bepaalde software installeren. VPN services zijn gebruiksvriendelijker en op dit gebied is VPN beter.

Prijs

Je hebt VPN services die gratis zijn en je hebt er ook genoeg waarvoor je moet bepalen. Met gratis VPN is het wel zo dat ze waarschijnlijk gegevens verkopen, bijvoorbeeld je email. Tor is gratis, omdat er simpelweg geen markt is en het een opensource browser is. Voor een VPN betaal je dus met geld of gegevens.

Toegankelijkheid tot websites

Er zijn een aantal websites die connecties blokkeren die afkomstig zijn van het Tor netwerk. Maar met Tor zijn er mogelijkheden om het te laten lijken alsof je van een andere server komt waardoor het toch mogelijk is om toegang te krijgen. Met een VPN heb je wel toegang tot alle sites die gewoonlijk beschikbaar zijn. Met Tor is er een mogelijkheid dat je toegang wordt geweigerd door de afkomstige exit node.

Snelheid

Tor moet drie sprongen maken naar drie verschillende netwerken. VPN’s hoeven dat niet dus op dit gebied zijn VPN’s sneller dan Tor.

Conclusie

Tor is bijna op elk gebied beter dan een VPN. Alleen Tor is niet zo gebruiksvriendelijk, maar het is wel makkelijk te leren. VPN is wel sneller ten koste van anonimiteit. Je moet wel nadenken over het gebruik van Tor, want als iemand een exit node bezit met slechte bedoelingen dan kan hij je wachtwoord zien. Alleen hij kan niet weten van waar het afkomstig is.

Nieuwe Account Aanmaken
Herstel Wachtwoord
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0