Mijn laptop valt uit 5 mogelijke oorzaken

Stel je eens voor je zit te werken aan een opdracht voor school of werk en je laptop valt uit. Dit kan super irritant zijn. Maar wat zijn de reden dat je laptop uitvalt en wat kan je er tegen doen? Als je dit probleem hebt dan wil je het natuurlijk zo snel mogelijk verhelpen, want je wilt niet dat wanneer je midden in een toets je laptop ermee stopt. Of wanneer je bezig bent met iets belangrijks en je het niet opgeslagen hebt of afgerond hebt dat hij dan uitvalt. We gaan je uitleggen waardoor het kan komen dat je laptop uitvalt en wat je er tegen kan doen.

Je laptop valt uit doordat hij oververhit is. De componenten worden te warm en om een brand te voorkomen schakelt hij zichzelf uit. Het kan ook zo zijn dat er een virus is die ervoor zorgt dat je laptop uitvalt. Door een memory test uit te voeren kan je controleren of de RAM de oorzaak is of niet. Het kan zijn dat er een fout in het besturingssysteem en dus moet je een BIOS update uitvoeren. Of je moet de driver van je laptop opnieuw installeren.

laptop valt uit door oververhitting

Je laptop kan oververhit raken op het moment dat die oud is, te zware taken uitvoert, niet goed gekoeld wordt of wanneer er teveel stof in je laptop zit. Wil je weten hoe je de levensduur van je laptop kan verlengen bekijk dan onze blog. Je kan oververhitting tegen gaan door je laptop regelmatig stofvrij te houden. Bekijk onze blog waarin we je vertellen hoe je je laptop stofvrij maakt. De ventilatoren zorgen ervoor dat de componenten koel blijven, maar als die ook onder de stof dan zitten dan zal het zijn werk niet goed doen.

Verder kan je je laptop afkoelen door een cooling pad te gebruiken. Bekijk onze blog als je wilt weten wat de beste laptop cooling pads zijn.

Verder is het mogelijk dat de taken die je uitvoert op de laptop te zwaar zijn voor je laptop, waardoor die uitvalt. Dit wordt gedaan zodat er geen brand ontstaat. Weet je niet welke processor je nodig hebt voor de dingen die je met je laptop wilt doen? We leggen hier uit welke processor geschikt is voor jou.

Virus

Het kan zo zijn dat er een virus is geïnstalleerd die je laptop steeds afsluit. Je kan dit tegengaan door op zoek te gaan naar verdachte bestanden. Je kan ook in je instellingen een virus scan uitvoeren. Als je antivirus software hebt dan kan je dat gaan toepassen. Heb je die niet dan is het wel beter om een antivirus aan te schaffen, want die detecteer de meeste virussen en beschermt je ook beter. Wil je weten hoe je een virus herkent en wat je er tegen kan doen? Bekijk onze blog waarin we je zeven tips geven.

Geheugen

Je laptop kan ook uitvallen, omdat je problemen hebt met je RAM. Je kan kijken of dit het probleem is door een memory test uit te voeren.

Stap 1: Open Configuratiescherm 

Stap 2: Klik op Systeem en beveiliging 

Stap 3: Klik op Systeembeheer 

laptop valt uit
laptop valt uit

Stap 4: Dubbelklik op de snelkoppeling Windows Memory Diagnostic 

laptop valt uit

Stap 5: Klik op de optie Nu opnieuw opstarten en controleer de optie Problemen . (De tool biedt ook een optie om een ​​test in te plannen bij de volgende herstart, als u het zich niet kunt veroorloven om uw applicaties te sluiten en onmiddellijk opnieuw op te starten.)

Zodra uw computer opnieuw is opgestart, start deze in de Windows Memory Diagnostics-omgeving en de tests starten meteen in de standaardmodus . In deze modus voert de tool alle scans uit die beschikbaar zijn in de basismodus, naast LRAND-, Stride6 (cache ingeschakeld), CHCKR3, WMATS + en WINVC-tests.

Als je een fout ziet dan betekent het dat er een probleem is met het werkgeheugen.

BIOS update

BIOS is de Basic Input Output System. Het BIOS zorgt ervoor dat de hardware die nodig is om het besturingssysteem op te starten wordt aangestuurd. Het kan zo zijn dat er foute zitten in het systeem en dat de fabrikant die heeft verholpen. Het BIOS wordt niet automatisch geüpdatet, zoals je besturingssysteem.

Je moet wel oppassen met het instellen van de BIOS. Het is namelijk eenvoudig om Het BIOS verkeerd in te stellen. Als je hem verkeerd instelt dan kan je laptop het niet meer zo goed doen of de processor kan oververhit raken. Tegenwoordig is het wel makkelijk om een BIOS update uit te voeren. Je gaat naar de website van de fabrikant en je gaat dan een bestand downloaden en installeren. Je moet wel zorgen dat het bestand bedoelt is voor jouw model laptop.

Driver installeren

Een apparaat heeft een stuurprogramma. Dit stukje software zorgt ervoor dat het besturingssysteem en andere software wordt geïnformeerd over de interactie met de hardware. Dit stukje software vertaalt dus als het ware tussen hardware en software. Als een computer geen stuurprogramma heeft dan is het niet in staat om data goed te verzenden en te ontvangen. Als er een verkeerde stuurprogramma is geïnstalleerd dan kunnen er problemen te voorschijn komen. Als je laptop uitvalt dan kan het zo zijn dat dit komt door het stuurprogramma van de videokaart. Deze zou je dan moeten bijwerken. We gaan je uitleggen hoe je dit doet.

Stap 1: ga naar apparaatbeheer

De eerste stap is dat je naar apparaatbeheer moet gaan. Klik in de zoekbalk van je Windows instellingen dit in.

Apparaatbeheer op een laptop.
laptop valt uit

Stap 2: kies het onderdeel dat niet goed werkt

Je ziet in dit scherm een lijst met verschillende onderdelen. Kies het onderdeel waar bij jouw laptop het probleem zit. Dat kan minder logisch zijn dan het op het eerste oog lijkt. Heb je een probleem met een bedrade muis, ga dan naar Muizen en andere aanwijsapparaten.

Onderdelen in Apparaatbeheer op een Windows 10 laptop.
laptop valt uit

Stap 3: check of het stuurprogramma goed werkt

  • Dubbelklik op het onderdeel waar het probleem zit. Er verschijnen nu 1 of meerdere opties. Klik je op Muizen en andere aanwijsapparaten, dan zie je de opties voor de muis en het touchpad verschijnen.
  • Dubbelklik op een optie om te zien of het stuurprogramma goed werkt.
  • Er opent een nieuw scherm. Als het goed is, staat onder het kopje Apparaatstatus de zin Dit apparaat werkt correct.
Kijken of stuuprogramma's goed werken op een Windows 10 laptop.
laptop valt uit

Stap 4: werk het stuurprogramma bij

  • Zorg dat je het scherm ziet zoals in de afbeelding bij stap 3.
  • Kies voor het tabblad Stuurprogramma.
  • Klik op de knop Stuurprogramma bijwerken.
  • Een nieuw scherm opent met 2 opties. Kies voor Automatisch naar bijgewerkte programma’s zoeken. Je laptop zoekt nu op internet naar de laatste updates. Hier is dus een internetverbinding voor nodig.
  • Heb je een stuurprogramma op een usb stick of op je harde schijf opgeslagen. Kies dan voor de tweede optie: Op mijn computer naar stuurprogramma’s zoeken.
Het stuurprogramma updaten via Apparaatbeheer.
laptop valt uit

Stap 5: laptop opnieuw opstarten

Als je al deze stappen hebt gevolgd dan moet je je laptop opnieuw opstarten.

Nieuwe Account Aanmaken
Herstel Wachtwoord
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0