Een laptop docking station kiezen met 5 handige tips

Als je een laptop hebt dan wil je waarschijnlijk ook gebruik maken van randapparatuur. Randapparatuur is een verzamelnaam voor computerhardware die niet behoren tot de computer of laptop zelf. Niet alle laptops hebben de juiste aansluitingen voor de apparaten die je wilt gebruiken. Hier komt het nut van een laptop docking station. Een laptop docking station is handig als je thuis of op werk zit waar je een vaste werkplek heb en je verschillende randapparaten nodig hebt, want laptops hebben vaak niet alle aansluitingen die je nodig hebt. Met een docking station kan iedereen in het gezin of op werk gebruik maken van alle andere randapparaten zonder dat je bezig bent met alle kabels aansluiten.

Een aantal dingen waarop je moet letten bij het aanschaffen van een laptop docking station is dat je goed kijkt of je de dock wel kunt aansluiten aan je laptop, dat je zorgt voor de juiste kabels, dat je goed bedenkt welke randapparatuur je wilt aansluiten op de docking station en je moet op de vorm letten.

Wat is het nut van een laptop docking station

Zoals je in de inleiding hebt gelezen kan je met de laptop docking station extra randapparaten aansluiten aan je laptop. Er zijn verschillende soorten randapparatuur. Je hebt invoerapparatuur, zoals een toetsenbord, muizen en scanners. Je hebt uitvoerapparatuur zoals een videokaart, een monitor en een printer. Misschien wil je gebruik maken van apparaten voor opslag en dataoverdracht, hierbij kan je denken aan dingen zoals een modem, een ethernetkaart en een harde schijf.

Met een laptop docking station kun je al deze apparaten aansluiten zonder gedoe. Iedereen die gebruik wilt maken van bijvoorbeeld een schermprojector kan dat dan doen. Als je dus thuis bent en bijvoorbeeld een externe videokaart, een tweede monitor en een printer aan je laptop wilt verbinden, dan ben je met een laptop docking station niet bezig met de vele kabels. Alle randapparaten zijn aangesloten aan de station en het enige wat jij hoeft te doen is een draad van de docking station aan te sluiten aan je laptop en je kan dan direct gebruik maken van alle apparaten die aangesloten zijn aan de docking station.

Docking station MacBooks
laptop docking station

En als je klaar bent dan kan je je laptop ontkoppelen en de volgende persoon hoeft dan ook maar een kabel aan te sluiten om toegang te hebben tot alle andere randapparaten. Bovendien heeft een laptop docking station veel meer poorten dan een reguliere laptop. Desktops hebben wel wat meer aansluitingen dan een laptop, maar zelfs daarmee heb je beperkingen.

terug naar menu ↑

Voor welke laptop zoek je een docking station?

Er zijn drie soorten laptop docking station namelijk docking stations voor een specifieke model, universele docking stations en USB-C laptop docking stations. Je hebt namelijk ook docking stations die werken met een speciale aansluiting die alleen bedoeld is voor bepaalde modellen of bepaalde merken. De universele laptop docking stations kan je voor meerder laptop modellen gebruiken. Je moet er wel op letten dat de USB input van de docking station overeenkomt met de aansluiting van je laptop, anders heb je er vrij weinig aan.

De laatste jaren zijn er steeds meer laptops met een USB-C aansluiting. Er zijn ook laptop docking stations met een USB-C aansluiting. De reden waarom deze aansluiting zo goed is, is omdat dataoverdracht sneller is en je kan ook meer data tegelijk overbrengen. Door deze eigenschappen kan je meerdere apparaten koppelen aan deze laptop. Als je laptop dus een USB-C aansluiting hebt dan is dit een goede keus. Heeft je laptop dat echter niet, dan heb je er niet zoveel aan.

HP USB-C Travel Hub G2
laptop docking station
terug naar menu ↑

Welke hoofdaansluiting heb je nodig?

Je koopt een docking station hoogstwaarschijnlijk om er andere apparaten op aan te sluiten. Dan is het wel de bedoeling dat je de apparaten die jij graag wilt aansluiten met je docking station kunt gebruiken. Daarom is het belangrijk om goed te kijken of de type aansluiting in jouw laptop past. Er zijn tegenwoordig ook laptop docking stations met twee aansluitingen. Het voordeel van en station dock die je met twee laptops kan aansluiten is je meer bandbreedte hebt. Het voordeel van meer bandbreedte is dat het dan geen probleem is om van een poort meerdere poorten te maken

terug naar menu ↑

Zorg voor de juiste kabels

Als je een laptop docking station gaat gebruiken heb je er niet veel aan als de kabels van de apparaten er niet in passen. dan heb je er niet veel aan. Bedenk voordat je een docking station gaat gebruiken welke apparaten je er op wilt aansluiten en kijk of de kabels van de randapparaten in de docking station passen. Zorg er ook voor dat de kabels lang genoeg.

terug naar menu ↑

Bedenk wat je nodig hebt

Er zijn docking stations met ontzettend veel aansluitingen, maar laat je hierdoor niet onnodig verleiden. Bedenk goed welke aansluitingen je nodig hebt. Er zijn een hoop aansluitingen die je waarschijnlijk nooit gaat gebruiken, dus laat de angst om iets tekort te komen los. Het is immers zonde van je geld om een docking station te kopen van een paar honderd euro als je toch niet al zijn functionaliteiten gaat gebruik.

laptop Docking station kiezen
laptop docking station
terug naar menu ↑

Vorm van de laptop docking station

Laptop docking stations komen voor in veel verschillende soorten en maten. Je hebt wat kleinere compactere versies, deze kan je overal mee naar toe nemen. En je hebt de wat grotere, deze wil je liever op een plek houden en niet continue meenemen naar andere plekken. Je hebt van die docking stations die aan je laptop zitten zonder kabel. Je maakt ze dan vast aan de onder- of achterkant van je laptop. Als je kiest voor zo’n docking station dan moet je letten op de stabiliteit ervan. Dit is online op een foto natuurlijk moeilijk te controleren, maar als je hem hebt gekocht en binnen hebt dan is dit wel iets waar je op kan letten.

Als je merkt dat dat de docking station niet stabiel is retourneer hem dan, want als je er apparaten op gaat aansluiten dan kan het zo zijn dat er teveel druk wordt uitgevoerd op de USB poorten en op de dock zelf. Dit probleem is op zich wel makkelijk op te lossen door er iets onder te zetten dat de dock ondersteund, maar het is fijner als de laptop docking station van zichzelf al stabiel is.

Bekijk onze blog over de functie van elke component in een computer.

Nieuwe Account Aanmaken
Herstel Wachtwoord
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0