Is een laptop cooling pad echt nuttig?

Een laptop cooling pad helpt de ventilatoren in je laptop een handje. Je kent het wel. Je zit op je laptop te werken en hij wordt warmer. Het geluid dat ervan vandaan komt wordt steeds luider en irritanter. Vooral tijdens het gamen ga je hier ontzettend veel last van krijgen, omdat dat veel vraagt van je processor en GPU. Dit is normaal aangezien er veel warmte van de componenten af komen. Je wilt je laptop natuurlijk wat cooler hebben zodat je hem comfortabel op je schoot kan leggen zonder dat die te warm wordt. Of dat je aan het gamen bent zonder dat je een vliegtuig hoort opstijgen.

Een laptop cooling pad zorgt ervoor dat je laptop minder warm wordt. Een cooling pad heeft ventilatoren waarboven op je je laptop zet. Met een cooling pad kan de ventilator van je laptop gemakkelijker lucht van binnen naar buiten blazen. De aanzuiging van lucht is met een cooling pad ook beter. Een laptop cooling pad zorgt er niet alleen voor dat je laptop cool blijft maar ook dat hij langer meegaat.

Greenure laptop koeler - cooling pad - tot 17 inch
laptop cooling pad

Wat doet een laptop cooling pad?

Een laptop cooling pad zorgt ervoor dat je laptop afkoelt tijdens het gebruiken. Als je je laptop zet op een cooling pad dan blaast de ventilator van de cooling pad lucht tegen je laptop en het zorgt er ook voor dat warme lucht van de laptop wordt weggeleid. Ook al zal de laptop cooling pad tegen de onderkant blazen dan betekent het niet dat het geen nut heeft. De onderkant van de laptop is hierdoor dus afgekoeld en de warmte die van de processor en de GPU afkomen kunnen beter naar de onderkant van de laptop worden geleid. Het materiaal waarvan ze zijn gemaakt absorberen ook de warmte die van de laptop afkomt.

Warmte zal zich altijd zo gelijk mogelijk over de ruimte verdelen, dus als de onderkant koeler is dan zal de overtollige warmte van de componenten zich daarnaartoe verplaatsen.

terug naar menu ↑

Heeft een cooling pad wel nut?

De temperatuur van een laptop kan hoog oplopen. De temperatuur van de GPU kan 75 graden Celsius worden en de CPU kan wel oplopen tot 89 graden Celsius. Het moment dat er een laptop cooling pad onder ligt dan kan de temperatuur van de laptop dalen met zo’n twee tot vijf graden. Hoe koeler de laptop is hoe langer hij meegaat.

Je kan stellen dat als de temperatuur 10 graden stijgt dan wordt de levensduur gehalveerd. Dus met een cooling pad kan een laptop die normaal gesproken vier jaar meegaat zes jaar meegaan. Je kan ook andere dingen doen om je laptop cool te houden, zoals hem niet gebruiken als je hem op een deken of kussen zet en de laptop regelmatig schoonmaken. In deze blog geven we je nog meer tips om de levensduur van je laptop te verlengen.

Om te zorgen voor optimale koeling is het ideaal als de luchtstromen elkaar niet hinderen en de koeling van de laptop dus niet onderin het midden maar een beetje aan de zijkanten zitten, maar meestal zal je hier geen last van hebben. Als dit echter wel het geval is dan heb je niet zoveel aan een cooling pad en zal het alleen zorgen voor comfort als je je laptop gebruikt terwijl je hem op je schoot hebt rusten of een ander zacht of stoffige oppervlak.

Je laptop zetten op een houtenoppervlak zorgt ook niet voor de beste afvoer. Er is bij veel laptops ook geen ruimte tussen het oppervlak en het apparaat. Een cooling pad heeft ook meer openingen waardoor de lucht beter aangezogen kan worden.

terug naar menu ↑

Welke cooling pad moet ik kiezen?

Er zijn een aantal verschillende cooling pads. Je hebt ze voor verschillende prijzen en modellen. De Targus Chill kost 66 euro dit product doet wel zijn werk maar de prijs ligt te hoog voor wat hij doet. De verschillen in temperatuur die je krijgt met deze cooling pad en een andere. Het zal misschien maar zo’n twee graden verschil. Dit is goed, maar het is het niet waard voor deze prijs.

Targus Chill Mat + Met 4-Port 2.0 - Koelplatform - Laptop-koeler
Targus Chill Mat + Met 4-Port 2.0

De Fuegobird Laptop Cooling Stand is een laptop cooling pad met een prijskaartje van 39,95 euro. Hij heeft vier ventilatoren die zorgen voor een goede lucht toe- en afvoer. De koeling koppel je met je een USB aansluiting aan je laptop. Je kan er laptops op plaatsen met een maximale grootte van 17 inch. Je kan deze cooling pad instellen hoe hard hij gaat blazen.

Hij werkt goed en stil. Als je last hebt van een laptop die veel blaast en warm wordt dan zal je met deze koeling echt een verschil merken. Het maximale toerental ligt op 1210 rpm. Hij maakt op de hoogste stand niet meer dan 5 decibel aan geluid. Hij is ook voorzien van licht voor de game fanaten onder ons.

Fuegobird Laptop Cooling Stand | 4 Ventilatoren | Regelbare ventilator snelheid |USB-voeding | Rood Verlicht | max 17 inch (Zwart)
Fuegobird Laptop Cooling Stand

Over het algemeen is elke cooling pad goed, omdat ze ervoor zorgen dat er ruimte zit tussen je laptop en het oppervlak. Een cooling pad heeft meer openingen en dit is dus sowieso beter dan een zachte stoffige oppervlak, die ervoor zorgt dat de luchtstroom wordt geblokkeerd.

terug naar menu ↑

Conclusie

Dus al met al raden we je het wel aan om een laptop cooling pad te gebruiken. Het zorgt voor beter koeling en als je laptop warm is en het ligt op je schoot dan zorgt het er ook voor dat je comfortabeler te werk gaat. Een reden dat je laptop niet zolang meegaat is door slechte ventilatie, want het is zo dat hoe warmer elektronica wordt hoe sneller hij verouderd. Als vuistregel kan je zeggen dat bij elke stijging van 10 graden de levensduur wordt gehalveerd. Dus als je de temperatuur weer een paar graden lager weet te krijgen dan kan dit ervoor zorgen dat je laptop het wat langer kan volhouden.

Een ander probleem dat op kan treden als je laptop te warm wordt is oververhitting. Als je laptop oververhit raakt dan kan het zijn dat hij tijdens het werken ineens uitvalt. Dit is irritant en wil je natuurlijk niet hebben.

Nieuwe Account Aanmaken
Herstel Wachtwoord
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0