PC of laptop afsluiten tijdens update

Normaal gesproken is je laptop of je PC afsluiten zo gedaan. Maar af en toe duurt het lang of wil je je laptop afsluiten tijdens update. Het is heel verleidelijk om niet te luisteren naar de instructie op je scherm en gewoon je apparaat af te sluiten door de aan/uit knop ingedrukt te houden of de voedingskabel eruit te trekken. Maar wat gaat er gebeuren als je dat toch doet?

Je laptop gaat crashen of hij wilt de volgende keer moeizaam opstarten. Als je laptop uitdoet dan is hij bezig met het opslaan van gegevens. Het zomaar uitschakelen van je laptop of PC zorgt ervoor dat als je hem de volgende keer weer opstart je gegevens kwijt bent, of je mag Windows opnieuw installeren.

Wat gebeurt er tijdens het afsluiten?

Als je op de uit knop klikt dan gaat je apparaat door een bepaalde procedure gaat om je gegevens te beschermen. Plotseling de stroom eruit trekken terwijl er werk op je scherm staat dat niet is opgeslagen is, zorgt ervoor dat je documenten permanent verdwijnen. Ook slaan tegenwoordig bepaalde programma’s automatisch gegevens op, maar dat is niet heel betrouwbaar. Je hebt vast wel meegemaakt dat je ineens een tabblad krijgt waarop je ziet of je een bestand wilt opslaan of niet, bijvoorbeeld een Word document. Dit is een maatregel om ervoor te zorgen dat je je bestanden niet kwijt raakt.

Afbeeldingsresultaat voor niet opgeslagen bestanden terughalen afsluiten

Vaak zie je niet dat er iets opgeslagen moet worden maar dan is er nog steeds vertraging bij het afsluiten. Wat voor activiteiten worden er nou eigenlijk uitgevoerd op de achtergrond? Het besturingssysteem van je laptop of PC stuurt berichten naar programma’s die nog draaien om te laten weten dat het tijd is om af te sluiten. Het verteld deze programma’s eigenlijk om alles snel af te ronden. Dit is belangrijk, want deze programma’s zouden midden in het proces zitten van het overschrijven van gegevens naar je harde schijf. Dit zou alles kunnen zijn van een update tot het downloaden van een bestand.

Wat zou er gebeuren als je toch je laptop afsluit tijdens een update?

Er is een grote kans dat je gegevens corrupt worden. Je zou dit kunnen vergelijken met een cake uit de oven halen terwijl die helemaal niet gebakken is. Zoals de cake niet iets is wat je wilt eten, is half geschreven data niet iets dat je computer kan gebruiken. En door de manier waarop sommige computerschijven en bestandssysteem werken, zorgt dat ervoor dat er ook andere bestanden worden beschadigd die in het cache of op een andere locatie zijn opgeslagen beschadigd. Gelukkig wordt het bestandssysteem van Windows genaamd NTFS (New Technology File System) voorzien is van een functie dat data veranderingen bijhoudt, om het risico van corruptie te voorkomen. Wil je weten wat een bestandssysteem is lees dan deze blog hierover. Maar problemen kunnen toch nog optreden als je je computer niet correct afsluit.

De grootste reden voor mensen om toch een laptop af te sluiten tijdens een update is dat het zo ontzettend lang duurt en je wel wat anders te doen hebt. Er is een reden waarom je de instructie krijgt om niet je apparaat uit te schakelen. Tijdens een normale stroomuitval zal je waarschijnlijk wat werk verliezen dat je niet hebt opgeslagen, maar je laptop uitschakelen tijdens een update kan resulteren in problemen die ervoor zorgen dat het systeem niet meer zal opstarten.

Conclusie

Dus je moet altijd je laptop 100% opgeladen hebben of hem op netstroom aansluiten tijdens updates. Tenzij je computer helemaal vastloopt en je hebt geen andere keus dan hem uit te zetten, met je ervoor zorgen dat je computer volledig is afgesloten. Het kost misschien wat meer tijd, maar het is veel beter dan dat je opnieuw Windows moet installeren. Wil je nog verder weten wat je moet doen bekijk dan de site van windows.

Nieuwe Account Aanmaken
Herstel Wachtwoord
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0