Hoelang gaat een laptop mee? 7 tips om de levensduur van je laptop te verlengen

In deze post hopen we je een antwoord te geven op de vraag: hoelang gaat een laptop mee? daarnaast gaan we het hebben over de redenen waarom je laptop maar een bepaalde tijd meegaat en we gaan je een aantal dingen vertellen om de levensduur van je laptop te verlengen.

Hoelang gaat een laptop mee? Gemiddeld gaat een laptop zo’n 4 tot 5 jaar mee. Dit kan verschillen door de mate van gebruik. Wat ook invloed heeft is hoe je hem gebruikt. De factoren die meespelen bij de levensduur zijn: hardware, software, onderhoud en koeling. Als je alles doet wat we je vertellen dan kan je laptop gerust 10 jaar halen het enige wat je misschien zou moeten doen is de accu vervangen.

Verleng de levensduur van je laptop door:

 • De laptop zolang mogelijk open te houden;
 • Een laptop aan te schaffen met SSD, als je extra opslag nodig hebt kan je die los kopen;
 • Gebruik je laptop niet in bed, niet op een kussen en ook niet op zijn eigen hoesje;
 • Wees voorzichtig met je oplader;
 • Zorg voor voldoende RAM;
 • Geen drinken in de buurt;
 • Maak je laptop stofvrij.

Hardware

De hardware van een laptop staat vast en kan je niet of moeilijk vervangen. Dus je moet goed weten wat je kiest. Dit betekent dus dat als je wilt weten hoelang de laptop meegaat je eerst moet weten hoelang de hardware in je laptop meegaat. De hardwarecomponenten kunnen heel lang meegaan, op voorwaarde dat ze goed worden onderhouden en niet te veel worden belast

Processor

De processor is niet een onderdeel waar je te snel langs wilt gaan. Heb je een laptop die zware taken moet uitvoeren dan is het van belang dat je ook een laptop aanschaft die dat kan. Als je namelijk een processor hebt die continue hard moet werken, zodat jij je taken kan uitvoeren, dan gaat dat na een aantal jaar zijn tol eisen. Dus onthoud dat iets meer betalen voor een betere processor je dat zal waarderen na een aantal jaar.

Videokaart

De videokaart zal normaal gesproken niet zo hard werken mits je een gamer of designer bent. Wil je weten wat de beste laptops zijn voor grafische designers of waar je op moet letten bij het kopen van een gaming laptop. Voor om dagelijkse taken uit te voeren heb je niet een hele krachtige videokaart nodig. Maar als je een gamer bent dan moet je hier echter wel rekening mee houden.

Eerst is het handig om te weten hoe goed de videokaart presteert bij de games die je wilt spelen. Om de prestaties van verschillende videokaarten te bekijken en te vergelijken moet je de site gpu.userbenchmark bekijken. Om te weten hoe bepaalde videokaarten presteren is het ook een goed idee om research te doen op Youtube, zodat je ook het beeld ziet die komt met de grafische kaart.

Als je echter wilt zien hoe een specifieke videokaart met een bepaald spel omgaat, is de eenvoudigste oplossing om het gewoon te googlen. Houd er rekening mee dat een in-game benchmark bij voorkeur al het volgende moet doen:

 • Geeft je exacte FPS-metingen, mogelijk inclusief verschillende maximale, minimale en gemiddelde FPS-waarden
 • Laat zien welke instellingen in de game zijn gebruikt voor de benchmark
 • Laat je de exacte configuratie zien van de pc die wordt gebruikt voor testen

Dus als je bijvoorbeeld wilt zien hoe een laptop met een GTX 1050 Deus Ex: Mankind Divided aankan , zou je een benchmark vinden die er ongeveer zo uitziet als deze van Guru3D:

benchmark voor gaming-laptops
Hoelang gaat een laptop mee? levensduur laptop verlengen

Zoals je kunt zien, geeft het je de gemiddelde FPS, die 30 is, evenals de belangrijkste in-game instellingen – de resolutie en de kwaliteitsvoorinstelling. Houd er rekening mee dat hardwarespecificaties en andere details zelden in afbeeldingen zijn opgenomen, maar te zien zijn in het artikel waaruit de afbeelding afkomstig is.

Dit is onmogelijk met zekerheid te zeggen, aangezien sommige games veeleisender zijn dan andere, maar volgens een vuistregel is het waarschijnlijk dat je sommige instellingen in ongeveer twee jaar moet laten vallen om de initiële framerate te behouden, maar dat doe je niet belangrijke concessies moeten doen totdat er ongeveer vijf jaar zijn verstreken sinds de eerste release van een videokaart. Wel is het zo dat hoe krachtiger de videokaart hoe langer hij meegaat.

RAM

Tegenwoordig heb je meestal genoeg aan 8 GB RAM. Er zijn een aantal laptops waarbij het mogelijk is om de RAM uit te breiden.

terug naar menu ↑

Onderhoud

How to Reduce Laptop Heat (10 Helpful Tips)
Hoelang gaat een laptop mee? levensduur laptop verlengen

Je kan bij een laptop helaas niet alle onderdelen loskoppelen en apart schoonmaken, maar dit betekent niet dat je je laptop niet kunt onderhouden. Als je niet goed voor je laptop zorgt dan kan de levensduur van je laptop aanzienlijk worden verkort. Bovendien zorgt de ophoping van stof ervoor dat je laptop sneller warm zal worden.

Het best is om je laptop iedere 6 maanden schoon te maken. Je kan dit doen door perslucht te gebruiken. Zo verwijder je stap voor stap stof:

 1. Eerst zorg je dat de laptop is afgesloten en geef het zijn tijd om af te koelen.
 2. Houd de laptop op zijn kant zodat je de ventilatorinlaat aan de onderkant kunt zien. De reden waarom u de laptop niet plat op tafel zou moeten hebben, is omdat een blikje perslucht rechtop moet worden gehouden, zodat er geen vloeibare lucht kan ontsnappen die de hardware beschadigd.
 3. Houd het blik dicht bij het rooster wanneer u het stof uitblaast. Je zult stof en vuil uit de andere roosters zien komen.
 4. Kantel de laptop om ervoor te zorgen dat deze grondig wordt schoongemaakt.
 5. Herhaal dit voor elke afzonderlijke ventilatorinlaat.

Blijf het bovenstaande doen totdat u geen stof meer uit de laptop ziet komen.

Hoelang gaat een laptop mee? levensduur laptop verlengen
terug naar menu ↑

Koeling

Als je je laptop gebruikt dan worden de processor en videokaart warm, al helemaal tijdens het gamen. Je kan niet heel veel doen om de koeling te verbeteren van je laptop. Wat je wel kunt doen is een laptopstandaard gebruiken. Dit bevordert de luchtstroom wat ervoor zorgt dat de laptop koeler wordt. Ben je van plan om volledig gebruik te maken van de prestaties van je laptop. Dan komt een laptopstandaard toch goed van pas.

terug naar menu ↑

Software

Windows is het populairste besturingssysteem, vooral onder gamers, aangezien er relatief weinig titels worden uitgebracht voor Linux en macOS. Dus als je een gaming-laptop hebt, zal deze vrijwel zeker op Windows draaien.

Maar de vraag blijft, zal uw laptop toekomstige Windows-versies aankunnen?

Dit was in het verleden een zeer ernstig probleem, aangezien Microsoft elke 2-3 jaar een geheel nieuwe versie van hun besturingssysteem zou uitbrengen. Uiteraard was het onwaarschijnlijk dat informele gebruikers de hardware van hun pc in zo’n relatief korte tijd zouden upgraden, waardoor hun computers de nieuwe, veeleisende iteratie van het besturingssysteem niet aankonden.

Maar gelukkig is de situatie vandaag drastisch anders. Gedeeltelijk hebben we het internet daarvoor te danken. In plaats van om de paar jaar een volledig nieuw besturingssysteem uit te brengen, heeft Microsoft in plaats daarvan de focus verlegd naar het verbeteren en perfectioneren van Windows 10 via gratis updates.

terug naar menu ↑

Tips voor het verlengen van de levensduur van je laptop

Houd je laptop zolang mogelijk open. Wat ik hiermee bedoel is dat je niet onnodig je laptop moet dicht doen, want er gaan een aantal dingen gebeuren. De scharnieren gaan losser zitten wat ervoor zorgt dat je beeldscherm minder stevig wordt.

Koop een laptop met een SSD inplaats van een HDD. Een traditionele harde schijf heeft een motor die een disc draait met een stuk die de gegevens van de schijf leest. Na een tijdje kan dat motortje steeds slechter draaien. De stuk die de data leest bij van de laptop kan ook beschadigd worden, dit zal resulteren in fouten. En dit is de traagste deel van je laptop. En je laptop is even snel als je langzaamste component. Je kan dan nog een snelle processor hebben als een cruciaal onderdeel niet werkt dan worden de taken waarbij dat onderdeel nodig is langzamer uitgevoerd. Een SSD werkt integendeel zonder motor of draaiende schijf, maar met chips en is dus veel sneller.

Gebruik je laptop niet op een stuk stof, zoals je bed, een deken of het hoesje van de laptop. Dit zorgt ervoor dat je laptop moeilijk kan afkoelen, omdat de ventilator moeilijker de lucht kan trekken die die vervolgens door de componenten blaast. Daarom raden we je aan om een laptopstandaard te gebruiken.

Wees voorzichtig met je oplader. Zorg ervoor dat je kabel niet strak staat, maar dat je altijd nog een draad overhoud. Als je een strakke draad hebt en hij zit bijvoorbeeld tussen een stoel poot dan kan door de druk de aansluiting beschadigen.

Zoals we eerder in dit artikel hadden aangegeven. Zorg dat je voldoende RAM hebt. Als je te weinig RAM hebt dan moet de gehele capaciteit gebruiken en dit kan ervoor zorgen dat de prestaties verminderen. Je belast het dan teveel.

Dit is een voor de hand liggende tip. Laat drinken niet in de buurt komen van je laptop. Je zal nu vast denken. Ja dat wist ik al, dit is toch logisch. Maar het zal je verbazen hoeveel mensen toch drinken open naast hun laptop neerleggen. Het hoeft maar een keer fout te gaan en je hebt dan direct een probleem.

En zoals we ook al eerder hebben gezegd zorg ervoor dat je laptop stofvrij is. Dit kun je doen met perslucht.

Hopelijk heb je antwoord gekregen op de vraag: hoelang gaat een laptop mee? We hopen ook dat je weet hoe je de levensduur van je laptop moet verlengen.

 1. […] Je kan stellen dat als de temperatuur 10 graden stijgt dan wordt de levensduur gehalveerd. Dus met een cooling pad kan een laptop die normaal gesproken vier jaar meegaat zes jaar meegaan. Je kan ook andere dingen doen om je laptop cool te houden, zoals hem niet gebruiken als je hem op een deken of kussen zet en de laptop regelmatig schoonmaken. In deze blog geven we je nog meer tips om de levensduur van je laptop te verlengen. […]

Nieuwe Account Aanmaken
Herstel Wachtwoord
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0