Hoe kies ik een laptop als student

Als student zoek je natuurlijk een laptop waarop je verslagen, notities en andere opdrachten op kunt maken. Maar je wilt niet alleen dat kunnen doen, je wilt er ook op kunnen internetten, films kijken en misschien wel wat games spelen. Er is dan ook zoveel keus. Je kan kiezen voor een goedkope budget laptop waar je geen zware programma’s op kunt uitvoeren en je kan kiezen voor een echte krachtpatser, maar daar heb je wel een wat groter budget voor nodig. De geschikte laptop voor jou ligt namelijk aan een aantal factoren, namelijk:

  • Budget
  • Besturingssysteem
  • Processor
  • Werkgeheugen
  • Opslag
  • Batterij
  • Draagbaarheid

Budget

Afbeeldingsresultaat voor budget

Er zijn laptops met verschillende specificaties. Bepaal hoeveel je kan uitgeven en welke specificaties je werkelijk nodig hebt. Heb je een wat groter budget dan kan je het je veroorloven, dan is het geen probleem om een krachtige laptop te nemen. Zoek je een laptop puur voor je studie en ga je misschien alleen films ernaast bekijken dan kan je wel voor een goeie laptop kiezen onder de 500 euro.

Besturingssysteem

Afbeeldingsresultaat voor besturingssysteem

Windows 10 is de meest bekende besturingssysteem van vandaag de dag. Het is hoogstwaarschijnlijk dat je daarmee hebt gewerkt en je vind het dus ook makkelijk te gebruiken. Het is mogelijk om zelf een andere software op je laptop te installeren. Volgens sommige studies moet je een bepaalde besturingssysteem op je laptop hebben.
Dit is iets om te overwegen. Als je bijvoorbeeld een besturingssysteem nodig hebt dat op een Mac draait, kunt u dat niet doen op een Windows-laptop. Een MacBook of een MacBook Pro is echter duur, maar u kunt er ook voor kiezen om Windows erop te installeren. Laptops met Chrome OS zijn mogelijk goedkoper dan die met Windows vooraf geïnstalleerd. Dit kan je geld besparen, maar je moet een beetje meer uitgeven om een ​​exemplaar van Windows te krijgen.

Processor

Afbeeldingsresultaat voor processor

De meeste laptops werken op een Intel of AMD processor. Om de juiste processor te kiezen kan lastig zijn, omdat er zoveel keus is en als je niet heel veel verstand hebt van computers dan wordt je overspoeld met eigenschappen waarvan je niet weet wat het nut hiervan is. Als je een laptop gaat gebruiken voor school, simpele spellen en software dan is een Intel Core i3, Intel Pentium of een AMD A6 voldoende. Wil je een laptop ook nog voor andere doeleinde gebruiken bekijk hier dan onze artikelen waarin we vertellen waar je op moet letten als je wilt gamen op je laptop of om foto’s en video’s te bewerken en voor grafische ontwerpers.

Werkgeheugen

Wil je je laptop alleen gebruiken voor dagelijks bezigheden zoals het checken van je mail, notities maken, op het internet surfen en films bekijken dan heb je genoeg aan een laptop met 4 GB aan werkgeheugen. Echter wil je toch wat zwaardere taken kunnen uitvoeren dan moet je toch wel echt gaan kiezen voor een laptop met meer werkgeheugen.

Opslag

Afbeeldingsresultaat voor opslag laptop

Als student moet je veel dingen opslaan denk aan documenten, presentaties, foto’s en nog veel meer. Hoeveel geheugen heb je daarvoor nou eigenlijk nodig? De meeste laptops hebben tegenwoordig tussen 128 en 512 GB aan opslag. Dit is genoeg om de benodigde software te installeren en tekstbestanden op te slaan. Wil je nog spellen erop spelen dan zou ik toch wel kiezen voor een laptop met meer geheugen. Ben je op een budget dan kan je altijd nog kiezen voor een externe opslag.

Welke opslagtype moet ik kiezen? Wat opslagmedia betreft zijn er voor laptops harde schijven en SSD. Het voordeel van SSD schijven is dat ze tot wel 10 keer sneller bestanden uitlezen dan een harde schijf, stiller zijn en slijtvaster. Wel zijn SSD schijven met veel opslagcapaciteit tegenwoordig nog relatief duur ten opzichte van een harde schijf. Heb je dus veel ruimte nodig en een beperkt budget, dan is een harde schijf in de meeste gevallen het goedkoopste alternatief voor je laptop. Kies anders voor een SSD.

Batterij

Afbeeldingsresultaat voor batterij laptop

De batterij is belangrijker voor een student of iemand die vaak reist dan je misschien zou denken. Als student zal je waarschijnlijk veel je laptop meedragen van college naar een andere college. Je krijgt niet altijd de kans om je laptop op te laden. Een batterij die dan ook een aantal uur meegaat is dan ook een goede keuze. Een goede keuze voor een student is dan een laptop die minimaal zo’n 10 uur mee kan gaan.

Draagbaarheid

Afbeeldingsresultaat voor veer

Nadat je de specificaties hebt bekeken van een laptop, zijn er ook eigenschappen die je niet mag negeren zoals design, grootte en gewicht. Als je dagelijks je laptop meegaat nemen naar school dan is het natuurlijk niet fijn om een zware laptop in je tas te hebben die je constant moet dragen. Zoek een laptop met een schermgrootte van maximaal 15.6 inch. Sommige laptops onder de 13.3 inch kunnen voor sommige te weinig werkruimte bieden, maar die zijn wel stukke lichter. Een laptop van 16 inch is een afrader als je hem dagelijks mee moet nemen. Grotere laptops zijn echter wel prima voor thuis. Een groter scherm is handig als je met meerdere mensen naar een film wilt kijken of als je wilt gamen. Het is aan te raden om te zoeken naar een laptop onder de 1600 gram.

Conclusie

Voor een student zijn de specificaties van belang. Je hebt voor de meeste opleidingen geen krachtpatser nodig, maar als je er ook zwaardere taken wilt uitvoeren moet je toch wel kiezen voor een sterkere processor, meer RAM en misschien wel een videokaart. Houd er dan wel rekening mee dat je een stuk duurder uitkomt. Verder is de opslag en het besturingssysteem van belang. Een laptop met een minimale batterij duur van 10 uur zorgt er wel voor dat je de dag doorkomt met een volle accu. De draagbaarheid moet zeker niet buitenbeschouwing blijven.

Nieuwe Account Aanmaken
Herstel Wachtwoord
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0