Hoe herken ik een virus op mijn computer en wat kan ik doen om mijn laptop te beschermen? 7 tips

Je hebt je vast wel eens afgevraagd of je een virus op je computer hebt en wat je er tegen kan doen. In deze post gaan we het hebben over hoe je een computer virus herkent en wat je er tegen kan doen. Hoe herken ik een virus op mijn computer eigenlijk? Welke soorten computer virussen zijn er? Hoe kan je je computer beschermen tegen hackers?

Hoe herken ik een virus op mijn computer eigenlijk? Een virus op je computer is moeilijk te herkennen, maar er zijn wel een aantal tekenen:

 • Je laptop wordt trager;
 • Je virusscanner haalt geen updates meer op;
 • Startpagina verandert vanzelf;
 • Pop-up meldingen uit het niets;
 • Nieuwe icoontjes op je bureaublad;
 • Als je een foute URL intoetst, kom je steeds op dezelfde;
 • In je browser bevindt zich opeens een nieuwe werkbalk die zich niet laat weg klikken.

Welke soorten computer virussen zijn er?

SoortEigenschap
VirusVereenvoudigd zichzelf als de gebruiker de programma start
past bestanden aan
ComputerwormVereenvoudigd zichzelf automatisch
TrojanDoet zich voor als een normaal programma
SpywareVerzamelt gegevens
ScarewareMaakt je bang of bedreigd je, zodat je gaat betalen
RansomwareGijzelt je computer
RootkitNeemt controle over je computer
Hoe herken ik een virus op mijn computer eigenlijk? Welke soorten computer virussen zijn er?

Computer beschermen tegen hackers:

 • Updaten
 • Niet op administrator
 • Gebruikersaccountbeheer
 • WPS
 • Derde partij DNS
 • Antivirus
 • Back-up

Soorten computer virussen

Computer virussen, malware, trojans, worms en spyware. Je hebt vast wel eens gehoord van deze termen, maar verwijzen ze allemaal wel naar het zelfde? Het antwoord is nee. Er zijn verschillen, we gaan het hebben over deze verschillen, hoe ze zich verspreiden en wat de verschillende virussen doen met je computer

Malware

We gaan het als eerst hebben over malware. Malware verwijst naar alle verschillende soorten kwaadaardige software. Malware is een alles omvattende term voor verschillende soorten software, die schade aanrichten aan je computer. En alle termen die we in dit stuk van ons artikel zullen uitleggen, kun je beschouwen als malware. We zullen het hebben over de verschillende soorten malware. Alle malware hebben hetzelfde doel en dat is geld verdienen.

Virus

Een computer virus is gewoonlijk de term die je het meeste zult horen om je heen, maar het is niet de meest voorkomende soort malware. Een computer virus is in principe de benaming voor kwaadaardige software. Wanneer een virus wordt uitgevoerd dan nestelt deze zich in bestanden en het kan ze aanpassen het is mogelijk dat het besturingssysteem wordt aangetast, omdat het in dezelfde bestand zit. Elke keer wanneer het programma wordt uitgevoerd wordt het virus ook uitgevoerd, omdat deze bestanden nu de code van het virus bevatten. Dit kan worden gedaan voor verschillende reden denk aan, het stelen van persoonlijke gegevens of je computer overnemen.

Dus het bestand downloaden zal niet direct zorgen voor schade, maar als je het bestand uitvoert dan wel, omdat je denkt dat het wat anders is. Het kan zich verspreiden via een email of misschien is het virus gevestigd in een bestand dat geüpload wordt en andere mensen zullen dat vervolgens downloaden, denk aan een bittorent bestand.

Computerworm

Een computer worm vermenigvuldigd zichzelf net als een virus dat doet, maar het belangrijkste verschil tussen een computervirus en een computerworm is dat een virus eerst uitgevoerd moet worden voordat die zichzelf kan verspreiden en een computerworm kan zichzelf automatisch verspreiden zonder dat de gebruiker hem moet activeren. Dit betekent dat het geen host programma nodig heeft om uitgevoerd te worden zoals Microsoft Word of een .exe bestand. Een computerworm kan dit automatisch doen. Het scant voor andere computers binnen het netwerk die het kan infecteren en vervolgens doet die dat automatisch. Het beginpunt van de computerworm is hetzelfde als van een virus. Het moet namelijk wel uitgevoerd worden door een begingebruiker en vervolgens verspreid het zich automatisch.

Je vraagt je misschien af hoe een worm zich automatisch kan verspreiden. Dit kan doordat de worm opzoek gaat naar kwetsbaarheden van het besturingssysteem en daar zo op ingaat dat het systeem gaat werken zonder dat de gebruiker iets hoeft te doen. Een worm heeft geen payload, payload is extra code dat ervoor zorgt dat een virus doet wat hij doet, als dit het geval is dan beïnvloed het alleen de prestaties van je laptop. Als een worm wel een payload heeft dan kan het wel schade aanrichten door bijvoorbeeld je computer te gijzelen.

Trojans

Een trojan is een soort malware die zich voordoet als een normale programma, maar eigenlijk is het een stuk kwaadaardige software, net als het paard van Troje. Dit is een van de meest voorkomende vormen van malware. Als je een trojan download dan is er een kans dat die doet waarvoor je denkt dat die bedoeld is, bijvoorbeeld een trojan die je hebt gedownload als rekenmachine kun je ook gebruiken als rekenmachine, maar op de achtergrond doet het dingen die je liever niet wilt dat die dat doet. Een trojan komt vaak voor als antivirus.

De trojans worden vaak verspreid via verschillende manieren zoals email, nep advertenties of via social media. Het verschil tussen een trojan en een virus is dat een virus zichzelf verspreid.

Spyware

Je raadt het vast door de naam. Spyware is software of malware dat informatie verzameld en vervolgens verstuurd naar een andere locatie. Spyware kan bestaan uit programma’s die misschien niet worden gezien als illegaal. Spyware kan kan komen in verschillende soorten zoals keyloggers die je toetsaanslagen onthouden. Het kan ook bijhouden wat je online doet, zodat het advertenties kan plaatsen. Dit laatste wordt ook wel Adware genoemd.

Scareware en ransomware

Ransomware is een soort subcategorie van scareware. Scareware is een soort van malware dat de gebruiker laat betalen door ze te bedreigen of je bang te maken, denk dan aan bijvoorbeeld iemand die zegt dat hij een schuldeiser is van de belastingdienst en dat je snel moet betalen anders krijg je problemen. Of een pop-up die je krijgt en zegt dat je een virus hebt.

Ransomware kan je computer gijzelen totdat je geld betaald. Soms kan het zo zijn dat ransomware best makkelijk eraf te halen is als je weet wat je doet en dat al je bestanden op je computer blijven. Maar het kan ook zijn dat je een serieus probleem hebt en dat je bestanden wel weg zijn als je niet betaald en soms zelfs als je wel betaald.

Rootkits

Rootkits nemen de computer over door toegang te krijgen tot het systeem. De naam rootkit komt van de term root privilege, dit betekent dat het toegang heeft tot het diepste punt van je besturingssysteem. Dit is het soort maleware dat zoveel controle over de computer heeft dat het zichzelf heel goed kan verstoppen. Het kan zichzelf verstoppen in processen zoals je taakbeheer. Juist omdat het zichzelf zo goed kan verstoppen en omdat het zoveel controle heeft is het moeilijk om hem te verwijderen, want het bestuurd ook het systeem die het moet verwijderen, zoals antivirus programma’s.

Dus als een rootkit in de kernel, dit is het centrale deel van een besturingssysteem, zit dan kan je beter je gehele drive resetten en je besturingssysteem opnieuw instellen. Wil je meer weten over besturingssystemen bekijk dan onze blog. Een rootkit kan zichzelf installeren door misbruik te maken van kwetsbaarheden in het besturingssysteem. Of door admin inloggegevens te gebruiken.

We hopen dat je nu antwoord hebt gekregen op de vragen: Hoe herken ik een virus op mijn computer eigenlijk? Welke soorten computer virussen zijn er? Nu gaan we het hebben met je computer beschermen tegen hackers.

Computer beschermen tegen hackers

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om bedreigingen van virussen te reduceren. De dingen die we benoemen zijn niet moeilijk te implementeren.

Updaten

Een van de belangrijkste dingen, zo niet het belangrijkste dat je moet doen is je laptop updaten. Dit is misschien wel een voor de hand liggende handeling, maar er zijn een aantal dingen die je vergeet. Bijvoorbeeld, wanneer was de laatste keer dat je je router hebt gecontroleerd op updates?

Een ander belangrijk stuk software die je moet updaten is Java, niet te verwarren met Javascript. Java is geïnstalleerd op bijna elke computer of laptop. De meeste mensen weten niet eens hoe je het moet updaten, dus dat zullen we je even uitleggen. Zoek in het Startmenu –> Configure Java –> Update –> Update now. Ga vervolgens in het zelfde paneel naar Security –> Zorg dat er geen vinkje staat bij Enable Java content for browser and Web Start applications. Omdat je zelden Java apps tegenkomt en het staat bekend voor haar kwetsbaarheden. Het besturingssysteem moet je natuurlijk ook regelmatig updaten, ondanks dat ze zo vervelend zijn.

Hoe herken ik een virus op mijn computer eigenlijk? Welke soorten computer virussen zijn er? computer beschermen tegen hackers

Niet op administrator

Als je werkt op een administrator account dan raden we je aan om over te stappen op een standaardaccount. Als je op een administrator account dan geef je veel privileges weg. Als je per ongeluk malware installeert of kwaadaardige websites bezoekt en er komt een virus op je laptop dan heeft dat virus administrator rechten, waardoor het vrij spel heeft op je computer. Als standaard account merk je geen verschil en als er veranderingen plaats vinden op je computer dan zal het om je wachtwoord vragen.

Hoe herken ik een virus op mijn computer eigenlijk? Welke soorten computer virussen zijn er? computer beschermen tegen hackers

Gebruikersaccountbeheer

Dit zorgt ervoor dat elke keer dat er een wijziging plaats vind je een melding ziet. Zorg ervoor dat je het op de hoogste niveau hebt zodat je altijd een melding ziet bij wijzigingen. Klik ook niet altijd zomaar op toestaan als je een verandering maakt. Bijvoorbeeld als je zit te internetten en uit het niets krijg je een melding, dan moet je even controleren wat er aangepast word en waarom je de melding krijgt, voor het zelfde geldt dat het een virus is. Ga naar instellingen voor gebruikersaccountbeheer wijzigen en dan kun je dit instellen.

Gebruikersaccountbeheer meldingen wijzigen

WPS

We gaan nu kijken naar wat je kunt doen om je router te beschermen. Zorg ervoor dat je de standaardbeveiliging hebt, zoals een wachtwoord en een firewall die werkt. Maar er is een instelling die ingeschakeld is die je moet uitschakelen en dat is WPS (Wi-Fi Protected Setup). Dit moet ervoor zorgen dat apparaten makkelijker verbinden met je router door op een knop te klikken, maar het heeft een hele slechte beveiliging en het ondermijnt je Wi-Fi encryptie. Dit kan je veranderen via netwerkinstellingen van je router.

Derde partij DNS

Wij raden je aan om af te wijken van je default DNS die wordt geleverd door je standaard internetserviceprovider. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor OpenDNS. Een DNS vertaald alle domeinnamen die je wilt bezoeken naar een IP adres die je computer kan gebruiken. Dit kan via netwerkinstellingen van je router. Als je dit gaat aanpassen verander dan niet iets bij DDNS opstaat of Dynamic DNS. Het voordeel van een derde partij DNS is dat hij sneller kan zijn en het heeft een lijst met kwaadaardige website. Als je zo’n website bezoekt dan wordt je doorverwezen naar een andere plek.

Hoe herken ik een virus op mijn computer eigenlijk? Welke soorten computer virussen zijn er? computer beschermen tegen hackers

Antivirus

Dit is een voor de hand liggende maatregel. Een antivirus scanner scant je computer op virussen. Een goeie antivirus is die van Bitdefender.

Backup

Een back maken is niet alleen belangrijk voor als je gehacked wordt, maar ook voor als je laptop bijvoorbeeld crashed. Je kan als met bepaalde antivirussen een backup maken, maar je kan het ook doen via andere clouddiensten, zoals die van google of op een externe harde schijf. Het is het beste om een backup te hebben in de cloud en op een extene harde schijf. Het is geen slecht idee om je harde schijf te encrypten.

Extra tips

Dan nu nog een paar extra tips om je computer te beschermen tegen hackers. Verbind nooit met open Wi-Fi hotspots. Als er geen wachtwoord opstaat zit er dus ook geen encryptie op. Dit betekent dat iedereen je activiteiten kan onderscheppen en bekijken. Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende account. Als de database van een website wordt gehacked dan kan je ervan uitgaan dat de hacker de wachtwoorden gaat uitproberen op je andere accounts. Je kan hiervoor een password manager gebruiken. Het is verstandig om 2-factor authenticatie instellen als het kan.

We hopen antwoord te hebben gegeven op de vragen. Hoe herken ik een virus op mijn computer eigenlijk? Welke soorten computer virussen zijn er? Hoe kan je je computer beschermen tegen hackers?

Nieuwe Account Aanmaken
Herstel Wachtwoord
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0