Heb je echt een camera cover nodig?

Je hoort vaak dat je een laptop camera cover nodig hebt. In het openbaar zie je ook veel mensen die hun camera hebben afgeplakt. Maar is dit wel echt nodig? Wordt je echt zo makkelijk gehackt? Zijn er serieus mensen die de hele tijd meekijken met wat je op je laptop aan het doen bent? Misschien heb je helemaal geen camera cover nodig en is het allemaal overbodig, maar misschien kan je beter wel een laptop camera cover hebben, omdat iemand de hele tijd aan het meekijken is via jouw webcam en jou kan chanteren. In deze blog post gaan we het hebben of je wel echt een camera cover nodig hebt, of dat het overbodig is.

Een camera cover is nuttig en zeker belangrijk voor op je webcam. Het is voor een hacker niet moeilijk om toegang te krijgen tot je laptop en om mee te kijken. Dit wordt gedaan door een virus op je laptop te plaatsen. Het is verstandig om een camera cover te hebben, als je geen pottenkijkers wilt. Anders is het mogelijk om misschien gechanteerd te worden.

Hoe makkelijk is het om gehackt te worden?

Dit programmaatje zorgt dat hackers niet met je webcam meekijken laptop camera cover

Het is voor de mensen die hier een beetje verstand van hebben niet heel moeilijk om je te hacken. Hackers kunnen via een onbeveiligd wifi netwerk gemakkelijk je laptop of computer binnendringen. Of ze kunnen via een phishing mail zien wat je doet. Het is ook niet heel moeilijk om een virus op je laptop te krijgen. Hackers kunnen een virus online kopen en die gemakkelijk plaatsen op je laptop.

Als je sites bezoekt die er verdacht uitzien en je klikt daar bijvoorbeeld op een link, dan kan het zo zijn dat iemand een virus heeft geïnstalleerd en nu gezellig met je kan meekijken. Dit wil je natuurlijk niet. Wil je weten of je computer besmet is met een virus, bekijk dan onze blog hierover.

Maar laten we even nadenken waarom iemand je wilt hacken. Meestal doen ze dit om een financieel voordeel eruit te halen. Hackers hebben het dus meer gemunt op high profile personen. De gemiddelde persoon zou zich hier dus weinig zorgen over maken. Nou, eigenlijk niet. Jij kan ook makkelijk gehackt worden. Bekijk onze blog over ethisch hacken, waarin we vertellen welke soorten hackers er zijn en waarom ze hacken. Je hebt ook veel amateuristische hackers die je hacken voor de lol of om ook een financieel voordeel te behalen. Daarom moet je altijd hierop alert zijn, maar zullen ze ook meekijken via je camera?

terug naar menu ↑

Zal je gehackt worden?

Als de meeste mensen toch geen groot doelwit zijn, waarom moeten we dan onze laptop camera afplakken. Als je je laptop gebruikt voor school of werk, dan wordt je automatisch een mooi doelwit. Niet alleen, omdat hackers toegang willen tot je gegevens, maar je werkgever of school wilt ook zien wat je doet. In 2010 was een school in Pennsylvania, in de Verenigde Staten gepakt met het bespioneren van studenten via hun webcam en ze hebben hun activiteiten bijgehouden. Elke 15 minuten nam de webcam foto’s van de studenten. Op deze manier heeft de school bijna een miljoen verschillende foto’s verzameld van hun leerlingen.

Deze laptops werden van te voren al geïnstalleerd met software die deze taak voor ze moest uitvoeren. Dit was dus niet een willekeurige aanval, maar het was al met voorbedachte raden gedaan door de school. De kans dat zo’n incident in Nederland of ergens anders in Europa zal plaatsvinden is klein, wegens de AVG. Dit waarborgt de privacy van burgers. Deze gevallen zijn in de rest van de wereld niet zeldzaam en het is dus mogelijk. Voor de managers zou dit geweldig zijn, zodat ze precies kunnen zien waarmee hun werknemers bezig zijn, maar door privacy regelingen is dit niet mogelijk.

Ben je iemand die kwaadaardige sites bezoekt, om bijvoorbeeld illegale films te downloaden, dan vergroot je de kans op een virus op te lopen. Je kan ook een virus krijgen op het moment dat je een echt stuk software download, maar dat in de software ook kwaadaardige stukken software zitten. Voor meer informatie verwijs ik je naar onze blog waarin we je vertellen welke soorten computervirussen er zijn.

Je kan nu misschien denken van oké, maar als mijn webcam aangaat dan gaat het lampje ook aan en dan weet ik dus dat die aan is. Dus ook al heb je een virus je merkt het wel als iemand meekijkt. Maar deze gedachte is fout, want hackers zijn instaat om je camera aan te doen en het lampje uit te laten. Dus je hebt het niet altijd door dat iemand meekijkt. Het is dus wel verstandig om een laptop camera cover te hebben.

terug naar menu ↑

Waar moet je op letten?

Laat Je Niet Hack Maken

Om pottenkijkers te voorkomen moet je wegblijven van kwaadaardige sites, niet zomaar bestanden downloaden en klik niet op verdachte linkjes. Het is voor iemand niet zo moeilijk om dit soort software in handen te krijgen. Als het iemand is die een beetje kan programmeren kan hij het zelf schrijven of hij kan een virus kopen van iemand op het internet. Bovendien moet de hacker ook een motief hebben om jouw computer te hacken en om jouw te bespioneren.

Zorg er dus voor dat je je laptop goed beveiligd en neem geen onnodige risico’s. Plak je webcam dicht met een camera cover. Als je dan met iemand moet videobellen, schuif je de camera cover naar de zijkant en als je klaar bent dan schuif je hem terug. Er zijn een aantal laptops die dit al als een ingebouwde feature hebben. Veel business apparaten hebben een ingebouwde camera cover die de camera lens blokkeert.

Als je denkt dat iemand via je webcam meekijkt dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen, naast een camera cover gebruiken:

  1. Ga in je bestanden kijken en zoek naar bestanden en programma’s en als je een bestand ziet waarvan je geen idee hebt wat die daar doet, verwijder hem dan;
  2. Via de task manager kan je ook kijken wat voor programma’s er aan staan;
  3. Installeer je besturingssysteem helemaal opnieuw als je kwaadaardige bestanden hebt;
  4. Gebruik een virusscanner;
  5. Gebruik een VPN.

Nieuwe Account Aanmaken
Herstel Wachtwoord
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0