Gaming pc of laptop en 3 redenen waarom

Toen computers voor het eerst werden uitgevonden, wanneer ze hele kamers in beslag namen en wanneer harde schijven op koelkasten leken. Wie had er toen gedacht dat computers een halve eeuw later duizend keer krachtiger zouden worden en vele male compacter. Dit laat zien hoeveel de technologie de afgelopen jaren vooruit is gegaan. Veel computers zijn krachtig genoeg om de nieuwste games te spelen. Als je wilt gamen op een computer heb je een aantal keuzes. Wij gaan je in dit artikel laten weten of je voor een gaming pc of laptop moet gaan.

Dus een kort antwoord op de vraag of je moet kiezen tussen een gaming pc of laptop is: dat je beter kan gaan voor een pc, die zijn namelijk kostenefficiënter dan een gaming laptop. Met een pc ben je ook klaar voor de toekomst van gamen. Heb je echter draagbaarheid nodig dan zou ik eerder kiezen voor een gaming laptop. Kies je voor een gaming laptop of heb je een laptop waarop je ook wilt gamen, maar je hebt niet de juiste grafische kaart, dan kan je kiezen voor een externe videokaart.

Videokaart

Videokaart kopen? Wat is een videokaart? | Paradigit

Wanneer we het hebben over gamen op een gaming pc of laptop dan is de videokaart een component waar je zeker aandacht aan moet besteden. Het is zo dat high-end videokaarten groot zijn. Hoewel dit niet echt een probleem is voor een pc is dat het wel voor een laptop, want bij een laptop draait het toch wel om draagbaarheid en gewicht. Er zijn een aantal problemen als het gaat om het plaatsen van een grote videokaart in een kleine laptopframe:

 • Grootte en gewicht: Laptops gebruiken speciale mobiele versies van GPU’s die zijn ontworpen om in het krappe interieur te passen en zo weinig mogelijk toe te voegen aan de totale massa van de laptop. 
 • Temperatuur: GPU’s worden heet. Die enorme heatsinks en koelers met drie ventilatoren zijn niet alleen voor de show. Niet alleen moet een videokaart in de laptop passen, maar het algehele koelsysteem van de laptop moet worden aangepast om de warmtestijging op te vangen die wordt geleverd met een speciale grafische kaart.
 • Prestaties: Met het oog op de twee bovenstaande punten komen kleinere afmetingen en warmteontwikkeling niet zonder compromissen. Mobiele versies van GPU’s zijn altijd zwakker dan hun desktop-tegenhangers, terwijl ze meer kosten.

Met al dat gezegd te hebben, is er simpelweg geen concurrentie tussen een pc en een laptop op het gebied van onbewerkte prestaties. Bovendien is het feit dat een gaming-laptop doorgaans ongeveer twee keer zoveel kost als een gaming-desktop met vergelijkbare specificaties verre van bemoedigend.

Maar het is niet allemaal hopeloos! Externe videokaarten zijn een geweldige manier om van een gewone laptop een gaming-laptop te maken, zolang je processor de taak aankan.

terug naar menu ↑

Overige specificaties

Het is duidelijk dat de pc een voordeel heeft als het op de videokaart aankomt, maar hoe zit het met de andere componenten?

 • Processor: Net als bij de videokaart hebben zowel Intel als AMD mobiele versies van hun processors met verminderde warmteontwikkeling en stroomverbruik. Maar nogmaals, ze zijn altijd zwakker dan hun desktop-tegenstanders. Dit is op zich niet een groot probleem zoals bij de videokaart.
 • RAM: Laptops hebben doorgaans een kleinere hoeveelheid RAM uit de doos en een aantal ervan maakt het mogelijk om extra RAM-modules te installeren, hoewel dat zelden nodig is.
 • Opslag: Uiteraard hebben laptops beperkte ruimte, dus het installeren van extra harde schijven of SSD’s is een fluitje van een cent. Er is echter altijd de mogelijkheid om de bestaande harde schijf / SSD te vervangen of om externe opslag te gebruiken.

Zoals u kunt zien, brengen gaming-laptops op geen van de bovenstaande afdelingen een dealbrekende opoffering in. Hun uitbreidbaarheid is echter veel beperkter dan die van een desktopcomputer.

terug naar menu ↑

Randapparatuur

Het is waar dat je voor geen van de bovenstaande dingen extra hoeft te betalen, maar wat als je gewoon niet tevreden bent met wat je hebt? Als je je ogen richt op een 144 Hz-gaming monitor of een flitsend mechanisch toetsenbord , dan zullen degenen die bij de laptop worden geleverd, onnodig de prijs van het apparaat opblazen.

 • Beeldscherm: De overgrote meerderheid van gaming-laptops heeft Full HD-schermen met verversingsfrequenties van 60 Hz en een diagonaal van 15 tot 17 inch. Het schermformaat zelf is begrijpelijk als je wilt dat je laptop comfortabel in een tas past, maar als je je ogen op hogere resoluties en / of beeldschermverversfrequenties richt, heb je een monitor nodig.
 • Toetsenbord: Laptops gebruiken gewone low-profile membraantoetsen. Mechanische toetsenborden en ingebouwde achtergrondverlichting zijn zeer zeldzaam.
 • Luidsprekers en microfoon: Ingebouwde luidsprekers en microfoons in gaminglaptops zijn over het algemeen vrij goed. In het geval dat je de voorkeur geeft aan een koptelefoon, hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken over het kopen van een headset of een speciale microfoon.
terug naar menu ↑

Flexibiliteit

En uiteindelijk hebben we de kwestie van flexibiliteit. Er zijn twee gebieden waar een gaming pc of laptop uitblinkt. Dit zijn aanpasbaarheid en draagbaarheid.

Aanpasbaarheid

Het grootste voordeel van een gaming-pc is misschien wel hoe aanpasbaar het is. Iedereen met een aardige IT-kennis kan eenvoudig een pc openen en de gebruiker is vrij om elk gewenst onderdeel aan te passen, aan te passen en te vervangen. Bovendien kan het worden gedaan met alleen de basisgereedschappen, meestal met alleen een schroevendraaier.

Aan de andere kant moet je bij een laptop veel preciezer te werk gaan. Ja, ze kunnen worden geopend en onderdelen kunnen worden gewijzigd, maar hiervoor zijn speciale gereedschappen en componenten nodig die niet direct beschikbaar zijn voor aankoop door consumenten.

Draagbaarheid

In dit opzicht hoeft er nauwelijks iets te worden gezegd. Of we het nu hebben over een ultralichte kantoorlaptop of een 2 kg zware gaming-laptop, ze zullen altijd draagbaarder zijn dan een gaming-pc. Veel computerbehuizingen alleen zijn immers zwaarder dan laptops.

Ondertussen is een volledige gaming-pc niet alleen zwaarder en groter, maar heeft hij ook veel randapparatuur en kabels die daarbij horen: de monitor, het toetsenbord, de muis, enz. Het transporteren ervan kan natuurlijk een behoorlijk gedoe zijn.

terug naar menu ↑

Dus gaming pc of laptop?

laptop versus desktop gaming
gaming pc of laptop

Twijfel je nog tussen de keuze van een gaming pc of laptop, dan zeggen wij dat je beter kunt kiezen voor een pc. De pc heeft meer voordelen. Met een pc:

 1. Heb je een aanzienlijk betere prijs-prestatieverhouding
 2. Heb je betere algehele prestaties in vergelijking met mobiele varianten van processoren en videokaarten
 3. Zijn gemakkelijk aan te passen, te repareren en te upgraden

Omgekeerd is het enige echte voordeel van een gaming-laptop de draagbaarheid.

Uiteindelijk zouden we het niet aanraden om een ​​gaming-laptop te kopen, tenzij je heel vaak reist. Zelfs dan zouden we nog steeds aanraden om met een externe videokaart te gaan, omdat de meeste gemakkelijk kunnen worden geüpgraded en niet veel wegnemen van het draagbaarheidsaspect. Ben je toch van plan om een gaming laptop te kopen bekijk dan onze waarin we je vertellen waar je op moet letten bij het kopen van een gaming laptop.

Nieuwe Account Aanmaken
Herstel Wachtwoord
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0