32 bit of 64 bit

In deze blog post gaan we kijken of je moet kiezen voor 32 bit of 64 bit programma of software. We zullen kijken naar de verschillen en de voor- en nadelen van beide versies.

Een bit is een karakter in het binaire talstelsel, het krijgt een karakter een 0 of een 1. 1 bit heeft twee mogelijke combinaties, 2 bits heeft er 4, 3 bits 4 enzovoort. Het is dus een exponentiële groei. Een processor met 64 bits is dus niet twee keer zo groot maar 32^2 keer zo groot. Het RAM geheugen van een 64 bit processor is veel groter. Dit geldt ook voor software, een 64 bit besturingssysteem kan veel meer programma’s tegelijkertijd uitvoeren.

Processor

Als we eerst gaan kijken naar processoren met 32 bit of 64 bit, dan heeft dit te maken met hoeveel nullen en enen het tegelijkertijd kan gebruiken. 64 bit kan veel meer gegevens van de RAM gebruiken dan een 32 bit. Wil je weten wat RAM is klik dan hier voor uitleg over computer onderdelen. Een andere belangrijke aspect is dat elke extra bit niet betekent dat het geheugen proportioneel groeit, maar exponentieel. Een 32 gigabit besturingssysteem kan maximaal 4 GB RAM aan, waarvan ongeveer 3 GB wordt gebruikt door Windows. Ook al zou je een laptop hebben met 16 GB aan werkgeheugen, kan je met een 32 bit besturingssysteem niet volledig gebruik maken van die 16 GB, want het besturingssysteem ondersteund het niet.

64 bit heeft in theorie een maximum van 16,7 miljoen TB. Je kan hiermee in principe programma’s uitvoeren die een aantal terabytes groot zijn en de processor is in staat om complexere berekeningen uit te voeren. 64 bit processors gebruiken de beschikbare werkgeheugen efficiënter. Kan ik 32 bits programma uitvoeren op een 64 bits computer? het antwoord op deze vraag is, ja.

Voordelen van 64 bits Windows

Het is hoogstwaarschijnlijk dat als je de afgelopen jaren Windows hebt geïnstalleerd dat je de 64 bits versie hebt. Het voordeel van deze versie is niet alleen dat je meer RAM hebt, maar het is ook veiliger. De reden van het wel implementeren van de veiligheidskenmerken in de 64 bits en en niet in de 32 bits versie kan te maken hebben dat het niet mogelijk was op de 32 bit versie of omdat er te weinig ruimte was. Het is lastiger om malware in de computer te krijgen vanwege driver signature enforcement. Dit betekent dat als er een driver (een stuk software die verbinding legt tussen de hardware en het besturingssysteem) van een fabrikant in Windows geïmplementeerd wordt dat die eerst geëncrypt wordt door Microsoft. Dit om zeker te weten dat de driver is van het bedrijf die het heeft ontworpen. Als Windows ziet dat de encryptie niet van een fabrikant is die door hun is gekeurd dan kan het die driver blokkeren.

De 64 bit versie van Windows heeft een functie genaamd PatchGuard. PatchGuard voorkomt dat de kernel door programma’s en drivers wordt geüpdate. De kernel is in principe het midden is van het besturingssysteem. En het laatste voordeel van de Windows 64 bit versie is DEP wat Preventie van gegevensuitvoering is ofwel Data Execution Prevention is een beveiligingsfunctie die kan voorkomen dat uw computer wordt beschadigd door virussen en andere beveiligingsbedreigingen. Schadelijke programma’s kunnen Windows proberen aan te vallen code uit te voeren vanaf systeemgeheugenlocaties die zijn gereserveerd voor Windows en andere geautoriseerde programma’s. Zulke aanvallen kunnen uw programma’s en bestanden beschadigen.

DEP kan helpen uw computer te beschermen door te controleren of uw programma’s veilig gebruik maken van systeemgeheugen. Als DEP merkt dat een programma op uw computer geheugen onjuist gebruikt, wordt het programma afgesloten en wordt u op de hoogte gesteld. In systeeminformatie kan je bekijken welke versie je hebt. Er zijn maar een aantal producten die niet instaat zijn om een 64 bit programma te ondersteunen, maar dat komt omdat die best wel oud en die worden nauwelijks gebruikt.

Afbeeldingsresultaat voor systeeminformatie 64 bit
32 bit of 64 bit

Eerder in dit artikel heb ik gezegd dat een 64 bit versie in theorie 16,7 miljoen TB bezit, nou Windows heeft op de software een limiet gezet. Windows 7 home heeft een limiet van 16 GB RAM en de pro versie heeft een limiet van 192 GB. Dit is slechts een software limiet niet een fysieke limiet. Als je dus een laptop hebt met 32 GB aan RAM en Windows 7 home dan kan je maar 16 GB RAM gebruiken. Windows 10 home heeft een limiet van 128 GB, dit is een limiet waar geen enkele laptop of computer overheen kan, want de meeste laptops hebben niet meer dan 64 GB aan RAM. Windows 10 pro heeft een limiet van meer dan 2 TB aan RAM, dit zal je niet nodig hebben ook als ben je een gamer. Beschik je dus over Windows 10 dan hoef je je geen zorgen te maken over de limiet van het werkgeheugen. Een van de weinige redenen waarom je dit zou gebruiken is omdat je een server hebt.

32 bit programma

Je vraagt je nu misschien af, als 64 bits zoveel beter zijn waarom kan je dan 32 bits programma’s downloaden? In je bestanden heb je in de map van je OS twee mappen genaamd Program Files hier zitten de 64 bit programma’s in en in de map Program files (x86) zitten de 32 bit programma’s. De 32 bit versie kan maar 4 GB tegelijk gebruiken en een 64 bit programma kan in principe zoveel je wilt.

Afbeeldingsresultaat voor program files x86

De reden waarom er zoveel 32 bit programma’s zijn is dat veel ontwikkelaars een kleine programma hebben die meer dan genoeg hebben aan 4 GB, zo kunnen mensen met een 32 bit besturingssysteem ook gebruik maken van hun programma. Dat is namelijk beter dan twee verschillende programma’s schrijven waarin geen verschil zit, dan hoeven ze de keuze niet te maken tussen 32 bit of 64 bit.

Conclusie

Als je de keuze hebt tussen 32 bit of 64 bit dan is het hoogstwaarschijnlijk beter om de 64 bit versie van een programma te installeren, want die worden wat efficiënter uitgevoerd. Je moet kiezen voor een 64 bit versie, want dan ben je ook in staat om programma’s te runnen die groter zijn dan 4 GB. 64 bit versie is ook veiliger om te gebruiken. De nieuwe besturingssystemen zijn meestal 64 bit in plaats van 32 bit.

Ik hoop je genoeg informatie te hebben gegeven over de verschillen tussen de twee versies en hopelijk heb je ook antwoord gekregen op de vraag of je moet kiezen voor een 32 bit of 64 bit versie.

Nieuwe Account Aanmaken
Herstel Wachtwoord
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0